CENE STOKE: Cena prasadi nastavlja da raste u Čačku, tovni bikovi skuplji u Nišu!

CENE STOKE: Cena prasadi nastavlja da raste u Čačku, tovni bikovi skuplji u Nišu!

Tokom protekle nedelje nastavljen je rast cene prasadi na pijaci žive stoke u Čačku. Na pijaci žive stoke u Vranju skuplja su bila jagnjad, dok su tovni bikovi simentalske rase skuplji u Nišu.

Nastavljen je rast cene prasadi na pijaci žive stoke u Čačku

Nastavljen je rast prodajne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, na pijaci žive stoke u Čačku, pošto su se najčešće mogli pazariti za 350 din/kg, u sedmici za nama.
Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Sremskog regiona, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 300 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Pčinjskog regiona, u sedmici za nama, uprkos prosečnoj ponudi grla, pošto je dominantna cena dostigla iznos, od čak, 290 din/kg.

Klaničari sa područja Jablaničkogregiona vršili su otkup prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj ceni od 350 din/kg i tovnih svinja, telesne mase preko 120 kilograma, po ceni od 220 din/kg. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 380 din/kg, dok je za tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma trebalo izdvojiti 250 din/kg na pijaci
žive stoke u Leskovcu.

Najčešća otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 270 din/kg, kao i prethodne sedmice u klanicama južnobanatskog regiona. Uprkos dobroj ponudi tovnih
svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, na području srednjebanatskog regiona klaničari nisu menjali cene u odnosu na prethodni period, pošto je otkup najčešće obavljan po ceni od 280 din/kg.

Tovni bikovi simentalske rase skuplji u Nišu

U klanicama na teritoriji Sremskog regiona došloo je do rasta otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na dominantnih 500 din/kg. Reporteri STIPS iz Niša zabeležili su rast cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. U sedmici za nama dominirao je iznos od 340 din/kg, a obim ponude bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se tokom protekle sedmice mogla pazariti tovna junad SMrase telesne mase do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg. Ponuda je bila prosečna kao i obim prodaje. Pored njih zabeležena je prodaja teladi SM rase po ceni od 550 din/kg i krava za klanje po dominantnoj ceni od 220 din/kg. Izostala je prodaja teladi i ostalih kategorija goveda na pijaci žive stoke u Čačku.

Klanice sa područja Jablaničkog regiona protekle su sedmice vršile otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 350 din/kg i krava za klanje po ceni od 240 din/kg. Najčešća otkupna cena junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 330 din/kg, u klanicama na teritoriji Južno-banatskog regiona u sedmici za nama.

Nije bilo promena kako otkupne cene tako i obima otkupa tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području Srednje-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Situacija nepromenjena i u klanicama na području Podrinjskog regiona. Klaničari su za otkupljenu tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma plaćali 320 din/kg, za tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma 350 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klenje iznosila 230 din/kg u periodu od 11. do 17. septembra.


Na pijaci žive stoke u Vranju skuplja jagnjad

Protekle je sedmice evidentiran rast otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period u klanicama na području Sremskog regiona, jer je dominirao iznos od 400 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Vranja, na pijaci žive stoke, u ovom gradu, došlo je do rasta prodajnih cena jagnjadi u odnosu na prethodni period. Cena je dostigla iznos od dominantnih 450 din/kg. Skuplje su, takođe, bile i ovce, jer je dominirao iznos od 200 din/kg. Dominantna otkupna cenajagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominantna cena iznosila je 360 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu nije bilo značajnijih promena u odnosu na predhodni period, jer su u ponudi bila jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, jarad po ceni od 300 din/kg, ovce su kupcie koštale 150 din/kg, dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 din/kg. Obim ponude bio je slab do prosečan. Klanice na području Podrinjskog regiona protekle su sedmice otkupljivale jagnjad po dominantnoj ceni od 380 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

U periodu od 11. do 17. septembra klanice sa područja severnobačkog regiona otkupljivale su jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, ovce po ceni od 120 din/kg i koze po dominantnoj ceni od 100 din/kg.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica