Cena teladi u Užicu RASTE, nastavlja se PAD cena prasadi i jagnjadi!

Cena teladi u Užicu RASTE, nastavlja se PAD cena prasadi i jagnjadi!

Tokom protekle nedelje zabeležen je rast cene teladi na području Užica, dok cena prasadi nastavlja da pada. Niže su bile i cene jagnjadi na području Loznice, Smedereva, Kragujevca i Vranja.

Tele

Prema izveštaju iz Užica na stočoj pijaci u ovom gradu došlo je do rasta cene teladi telesne mase do 160 kilograma. Kupci su za ovu kategoriju goveda trebali najčešće da izdvoje 680 din/kg.

Reporteri STIPS iz Kragujevca protekle su sedmice zabeležili rast otkupne cene priplodnih krava SM rase pošto je dominirao iznos od 250.000 dinara po grlu.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu su se protekle sedmice mogla pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovna junad telesne mase do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg i krave za klanje kod kojih je dominirao iznos od 220 din/kg.

Klaničari sa područja Braničevskog regiona otkupljivali su od odgajivača iste kategorije goveda. Otkupne cene bile su slične pijačnim.

Na pijaci žive stoke u Čačku je izostala ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda. U klanicama na području Moravičkog regiona vršen je otkup teladi i ostalih kategorija kao I predhodne sedmice. Cene su bile identične prošlonedeljnim.

Dominantna otkupna cena bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg u klanicama na području Jablaničkog regiona, dok je u kategoriji krava za klanje SM rase dominirao iznos od 240 din/kg.

Klanice sa područja Srednje-banatskog regiona protekle su sedmice osim tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM i HF rase vršile otkup tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan.


Cena prasadi i cena tovnih svinja u padu 

Klaničari sa područja Južno-bačkog regiona po nižim su cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominantna cena prasadi iznosila je 480 din/kg, dok je u kategoriji tovnih svinja dominirao iznos od 230 din/kg.

Pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 d0 25 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Loznici. Glavni razlog je dobra ponuda a slabija tražnja. Protekle je sedmice dominirao iznos od 400 din/kg. U klanicama na ovom području takođe je došlo do pada otkupne cene iste kategorije prasadi. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

Niža cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentirana je i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 330 din/kg.


U klanicama na području Šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilorama na 330 din/kg, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 210 din/kg, tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 190 din/kg. Za razliku od njih skočila je otkupna cena krmača za klanje pošto je dominirao iznos od 190 din/kg.

Pad otkupne cene obe kategorije tovnih svinja u odnosu na predhodnu sedmicu zabeležen je u klanicama na području Podunavskog regiona. Dominantna otkupna cena grla telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 230 din/kg, dok je za grla telesne mase preko 120 kilograma trebalo izdvojiti 210 din/kg. Za razliku od klanica na pijaci žive stoke u Smederevu je protekle sedmice došlo od rasta cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 280 din/kg.


Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma I krmača za klanje bile su niže u klanicama na području Zaječarskog regiona.

Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evisentiran je u klanicama na području Severno-bačkog regiona pošto je dominirao iznosod 385 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesnemase od 80 do 120 kiograma jer je dominirao iznos od 231 din/kg.

Cene jagnjadi na području Loznice, Smedereva, Kragujevca i Vranja nastavljaju pad

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je tokom treće sedmice juna pad cene jagnjadi i rast cene ovaca na stočnoj pijaci u ovom gradu. Za jagnjad su kupci plaćali 350 din/kg, a za ovce 190 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi i dviski i rast otkupne cene ovaca. Za otkupljenu jagnjad klaničari su protekle sedmice plaćali 340 din/kg, za dviske i ovce 190 din/kg.

Niže cene jagnjadi i ovaca u odnosu na predhodni priod evidentirane su na pijaci žive stoke u Loznici pošto su kupci za jagnjad trebali najčešće da izdvoje 450 din/kg a za ovce 200 din/kg.

U klanicama na području Podrinjskog regioina takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi pošto je dominirao iznos od 450 din/kg.

Pad prodajne cne jagnjadi zabeležen je tokom sedmice za nama na pijaci žive stoke u Smederevu pošto su se grla ove kategorije ovaca najčešće prodavala za 480 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Vranju je bila viša prodajna cena jaradi u odnosu na predhodnu sedmicu. Dominirao je iznos od 440 din/kg. Za razliku od jaradi niža je bila cena jagnjadi, jer je dominirao iznos od 500 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica