Cena stoke i stočne hrane za period 30.03-03.04.2018.

Cena stoke i stočne hrane za period 30.03-03.04.2018.

U protekloj nedelji na stočnim pijacama širom Srbije zabeležena je bolja ponuda stoke zbog predstojećih praznika.

Cene krava

U klanicama na području Podunavskog okruga došlo je do rasta otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma. Telad se prodavala po ceni od 380 din/kg, a tovni bikovi su koštali 250 din/kg. Prodaja teladi bila je slaba, a bikova prosečna.

Cena po kojoj su otkupljivana muška telad SM rase do 160 kilograma bila je viša tokom poslednje sedmice marta u klanicama Moravičkog okruga. Cena se kretala od 450 din/kg.

Niže cene teladi do 160 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase zabeležene su na stočnoj pijaci u Kraljevu. Telad se prodavala po ceni 440 din/kg, a bikovi po ceni od 240 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu mogla su se pazariti telad SM rase po ceni od 450 din/kg i telad HF rase po ceni od 320 din/kg. Izostala je prodaja tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

Cene svinja

Ponuda prasadi do 15 kg bila je bolja na stočnoj pijaci u Obrenovcu, ali uprkos tome cena je bila viša u odnosu na prethodni period i varirala je od 280 do 300 din/kg. Poskupela je i prasad od 16 do 25 kg i prodavala se po ceni od 270 din/kg. Broj prodatih grla bio je veći zbog predstojećih praznika. Zabeležena je i ponuda tovljenika preko 120 kg, a prodavali su se po ceni od 140 din/kg, što ukazuje na pad cene.

Klaničari sa područja Beograda po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 kilograma.

Obe kategorije prasadi bile su skuplje tokom poslednje sedmice marta na stočnoj pijaci u Čačku. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 270 do 290 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla.

Cene ovaca i koza

Jagnjad su bila skuplja protekle sedmice na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Cena se kretala od 300 din/kg. Obim prodaje bio je na prosečnom nivou.


Na stočnoj pijaci u Čačku takođe je došlo do rasta cene jagnjadi, a koštala su od 320 din/kg.

Rast otkupne cene jagnjadi evidentiran je tokom poslednje sedmice marta i u klanicama na području Južno-banatskog okruga. Uglavnom su koštala 300 din/kg.

U klanicama na području Podunavskog okruga došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi na 300 din/kg.


Klanice na području Severno-bačkog okruga otkupljivale su protekle nedelje jagnjad najčešće po ceni od 280 din/kg.

Cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg na stočnoj pijaci u Somboru. Za jarad je trebalo kupci da izdvoje 250, a za ovce iznos od 120 din/kg.


Cene stočne hrane

U martu nije bilo značajnije promene u pogledu obima ponude kukuruza, pšenice, stočnog ječma i ostalih komponenti za pripremu kvalitetne stočne hrane na većini prodajnih mesta u Srbiji.

Pšenica upakovana u džakove se na pijacama proteklog meseca mogla pazariti po ceni od 17 do 26 din/kg. Cena pšenice u rinfuzu se u silosima kretala u intervalu od 16 do 18 din/kg.

Stočno brašno se na pijacama moglo pazariti po ceni od 17 do 22 din/kg. U maloprodajnim objektima cena se kretala od 19 din/kg, dok je u silosima cena ovog stočnog hraniva iznosila 18 din/kg.

U silosu u Somboru je tokom marta zabeležena prodaja suncokreta u zrnu po ceni od 33 din/kg.

Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude sojine sačme u maloprodajnim objektima u odnosu na prethodni mesec. Što se cene tiče najčešće je varirao iznos od 70 do 79 din/kg. 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica