Cena stoke i stočne hrane za period 13-17.04.2018.

Cena stoke i stočne hrane za period 13-17.04.2018.

Tokom protekle nedelje na stočnim pijacama i u klanicama širom Srbije zabeležene su više otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova.

Cene krava

U klanicama na području Šumadijskog okruga bila je viša otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma i niža cena krava za klanje SM rase. Najčešća otkupna cena tovne junadi iznosila je 240 din/kg, dok je kod krava za klanje cena iznosila 145 din/kg.

Cene teladi SM rase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na prethodnu nedelju u klanicama na području Podunavskog okruga. Kod teladi cena se kretala od 380 din/kg, a kod tovnih bikova od 245 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu evidentiran je rast cene tovnih bikova preko 500 kilograma na 250 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu protekle sedmice je zabeležena prodaja teladi do 160 kilograma HF rase po ceni od 320 dn/kg i tovna junad od 350 do 480 kilograma HF rase po ceni od 210 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija goveda.

Prodaja goveda izostala je na stočnoj pijaci u Pančevu tokom druge nedelje aprila.

Klanice sa područja Južnobanatskog okruga vršile su otkup tovne junadi preko 480 kilograma po ceni od 220 din/kg.

Cene svinja

Cene prasadi do 15 kilograma i tovnih svinja preko 120 kilograma bile su niže na stočnoj pijaci u Požarevcu.

U klanicama na području Nišavskog okruga evidentiran je pad otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Prodajna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je niža i na stočnoj pijaci u Nišu.


Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Zaječaru. Prodaja se odvijala po ceni od 260 do 300 din/kg.

Rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma zabeležen je na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Prodavala su se po ceni od 260 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu nije bilo promene cena prasadi u odnosu na prethodnu nedelju. Varirao je iznos od 270 do 280 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla.


U klanicama na području Južno-bačkog okruga evidentiran je otkup prasadi od 16 do 25 kilograma po ceni od 250 din/kg.

Vrlo slaba bila je ponuda prasadi do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Obrenovcu protekle sedmice. Cena je bila nepromenjena i kretala se od 300 din/kg. U prodaji je bio znatno manji broj prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period, po ceni od 280 din/kg. Broj prodatih grla bio je jako mali. Zabeležena je ponuda tovnih svinja preko 120 kilograma po ceni od 140 din/kg.


Cene ovaca i koza

Nastavljen je trend slabe ponude jagnjadi, dviski, šilježadi, ovaca i ovnova za priplod na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Cena jagnjadi bila je viša. Najčešće su prodavana grla do 30 kilograma po ceni od 350 din/kg.

Cena šilježadi, dviski i ovaca bila je na prošlonedeljnom nivou. U prodaji je bilo par ovnova za priplod po ceni od 16.000 dinara po grlu. Izostala je prodaja jaradi i koza.

Rast prodajne cene jagnjadi na 300 din/kg zabeležen je i na pijaci žive stoke u Loznici. Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su nepromenjene u klanicama ovog kraja.

Skuplja su bila jagnjad u odnosu na prethodnu nedelju i na stočnoj pijaci u Nišu. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 340 din/kg.

Jagnjad, ovce i koze bili su jeftiniji u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Najčešća prodajna cena jagnjadi bila je 300 din/kg, dok se kod ovaca i koza cena kretala od 120 din/kg.

Niža je bila otkupna cena jagnjadi i u klanicama na području Šumadijskog okruga.

Pad prodajne cena jagnjadi i rast cene ovaca zabeležen je tokom druge sedmice aprila na stočnoj pijaci u Novom Sadu.

Kod jagnjadi cena se kretala od 290 din/kg, a kod ovaca od 120 din/kg. Izostala je ponuda jagnjadi u klanicama na području Južno-bačkog okruga.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama Podunavskog okruga, pošto se cena kretala od 280 din/kg. Na stočnoj pijaci u Smederevu bili su jeftiniji jagnjad i ovce. Za razliku od njih viša je bila cena jaradi, iznosila je 280 din/kg.

Cena stočne hrane

Stočni ječam pakovan u džakove najčešće je bio skuplji protekle sedmice na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Cena se kretala od 24 din/kg.

U Loznici je zabeležen rast cene stočnog ječma na 24 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Loznice bio je skuplji kukuruz, okrunjen prirodno sušen. Cena se kretala od 24 din/kg.

Kukuruz je bio skuplji i na gazdinstvima u okolini Kikinde. Koštao je 20 din/kg, a obim ponude bio je prosečan.

Cena lucerkinog sena u balama bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci u Požarevcu i gazdinstvima u okolini. Iznosila je 20 din/ kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cene suncokretove sačme na 36 din/kg.

U Pančevu su bili skuplji lucerkino seno u balama i pšenica, a jeftiniji kukuruz na gazdinstvima u okolini. U maloprodajnim objektima je, takođe, bila skuplja pšenica, a jeftiniji kukuruz.

Na pijaci u Nišu došlo je do rasta cene pšenice na 22 din/kg. Glavni razlog je vrlo slaba ponuda protekle sedmice.

U maloprodajnim objektima na području Pirota zabeležen je rast cene stočnog brašna na 26 din/kg. Cene sojine sačme, suncokretove sačme, lucerkinog brašna i kukuruza bile su na prošlonedeljnom nivou.

Najčešća prodajna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 18 din/kg tokom druge sedmice aprila na gazdinstvima u okolini Čačka. Cene ostalih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda bile su nepromenjene.

Izvor:  STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica