Cena prasadi u Čačku PALA, jagnjad poskupela!

Cena prasadi u Čačku PALA, jagnjad poskupela!

Cena prasadi obe kategorije zabeležila je pad na stočnoj pijaci u Čačku, a niže su i cene obe kategorije tovnih svinja. Reporteri STIPS-a zabeležili su i rast cene jagnjadi i pad cene ovaca na području Pčinjskog regiona.

Cena prasadi u Čačku

Cena prasadi u Čačku u padu

Pad prodajne cene obe kategorije prasadi u odnosu na predhodnu sedmicu evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Dominantna cena grla telesne mase do 15 kilograma iznosila je 330 din/kg dok je kod prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 300 din/kg.

Niža je bila prodajna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i na stočnoj pijaci u Obrenovcu protekle sedmice jer se prodaja odvijala po dominantnoj ceni od 350 din/kg.

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma su protekle nedelje bila jeftinija na stočnoj pijaci u Leskovcu uprkos prosečnoj ponudi. Dominirao je iznos od 400 din/kg.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža i u klanicama na području Jablaničkog regiona jer se otkup ove kategorije svinja najčešće odvijao po ceni od 400 din/kg.

I u klanicama na području Južno-bačkog regiona je otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila 400 din/kg. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma otkupljivali po ceni od 230 din/kg.

Cena otkupa tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na predhodni period u klanicama na području Južno-banatskog
regiona.

Klaničari sa područja Mačvanskog regiona po višim su cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Za otkupljenu prasad plaćali su 400 din/kg, a za tovne svinje 250 din/kg.


Rast ootkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je tokom prve sedmice jula i u klanicama na području Nišavskog regiona pošto se otkup najčešće obavljao po ceni od 350 din/kg.

Skuplja telad i tovni bikovi u Užicu

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je rast cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Za telad je trebalo izdvojiti 700 din/kg, a za tovne bikove 380 din/kg.

Klanice sa područja Mačvanskog regiona protekle su sedmice po višim cenama otkupljivale telad SM rase telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 820 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma pošto je dominirao iznos od 325 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je dobar kao i predhodne sedmice.


Dominantna otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 340 din/kg u klanicama na području Južno-banatskog regiona, što ukazuje na rast cene u odnosu na poslednju sedmicu juna. Obim ponude ove kategorije goveda bio je slab.

Prema izveštaju iz Požarevca protekle je sedmice najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila 550 din/kg u klanicama na ovom području. Vršen je takođe otkup tovne junadi telesna mase od 350 do 480 kilograma i krava za klanje ali su otkupne cene zadržale prošlonedeljni nivo. Na stočnoj pijaci u Požarevcu nije bilo promene u pogledu ponude i cena teladi i
ostalih kategorija goveda koje su poljoprivredni proizvođači iz okolnih mesta dovezli za prodaju.


U klanicama na području Raškog regiona je u sedmici za nama pored ustaljenog otkupa teladi i krava za klanje vršen otkup tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 370 din/kg.

Cena jagnjadi

Rast cene jagnjadi i pad cene ovaca na području Pčinjskog regiona

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u klanicama Podrinjskog regiona, a cena ovaca niža tokom protekle sedmice. Za otkupljenu janjad plaćali 460 din/kg, a ovce 210 din/kg. Jagnjad su bila skuplja i na pijaci žive stoke u Loznici. Najčešće su se jagnjad mogla pazariti po ceni od 450 din/kg. U ponudi su se sem jagnjadi našle i ovce po ceni od 200 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Naime dominirao je iznos od 520 din/kg. Pored jagnjadi mogla su se pazariti šilježad po dominantnoj ceni od 240 din/kg i ovce kod kojih je dominirao iznos od 220 din/kg.

Niža je bila otkupna cena jagnjadi u odnosu na predhodni period u klanicama na području Mačvanskog regiona jer je u sedmici za nama dominirao iznos od 400 din/kg. Klaničari sa područja Kraljeva i okolnih mesta protekle su sedmice otkupljivali jagnjad po dominantnoj ceni od 450 din/kg i ovce čija je dominantna cena iznosila 220 din/kg.

Ustaljena je bila ponuda jagnjadi, jaradi, ovaca i ovnova za priplod u sedmici za nama na pijaci stočnoj pijaci u Kraljevu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 400 din/kg, jarad 520 din/kg, kod ovaca je dominirao iznos od 220 din/kg dok je za ovnove za priplod trebalo izdvojiti nepunih 30.000 dinara po grlu.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica