Količinski PROMET na Berzi SAMO 75 tona | Vesti sa Produktne Berze

Količinski PROMET na Berzi SAMO 75 tona | Vesti sa Produktne Berze

Prvomajske kiše su svakako dobrodošle usevima, što će povoljno uticati na oporavak pšenice i rast prolećnih useva. U zavisnosti od regiona padavine su iznosile od 10 do 35 litara po m2. Pad prometa i cena primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležilo je ovu nedelju na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu.

Količinski posmatrano promet je iznosio svega 75 tona, ukupne finansijske vrednosti 3.465.000. Tržište kukuruza ove nedelje donosi potpunu pasivnost, o čemu govori podatak da nije zaključen nijedan kupoprodajni ugovor. Tražnja kukuruza tokom nedelje je bila na cenovnom nivou od 17,30  din/kg sa PDV-om. Pšenica beleži odsustvo iz trgovanja na organizovanom robno-berzanskom tržištu.

Pad tražnje je doveo do povećane ponude, a samim tim i pada cene. Ponuda pšenice se kretala u cenovnom rasponu od 21,89 din/kg do 22 din/kg sa PDVom.  Sojino zrno nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta beleži pad cena. U odnosu na prethodni period cena ove uljarice je niža za 2,33 %. Rast cena sirove nafte i nada u oporavak tražnje uticali su na cenu kukuruza. Dobri izvozni rezultati uticali su na kretanje cene pšenice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica