10 puta veći promet nego prošle nedelje | Vesti sa Produktne berza

10 puta veći promet nego prošle nedelje | Vesti sa Produktne berza

U prvoj nedelji februara došlo je do oporavka trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Promet je više nego deset puta veći u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.350 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 52.588.250 dinara.

 https://youtube.com/watch?v=M96KW7KL

Najveći promet, kako količinski tako i vrednosno zabeležen je u trgovini pšenicom. Zaključena su dva kupoprodajna ugovora u ukupnoj količini od 1.500 tona po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a. Ova dva zaključena ugovora pokazuju da kvalitetna pšenice, ima i dalje kupaca na relativno visokom cenovnom nivou. Sa druge strane pšenicama slabijeg kvaliteta, pre svega niže hektolitarske mase nije bilo trogvano.

Kupoprodaja kukuruza protekle nedelje je rezultirala zaključenjem dva berzanska ugovora, od kojih je prvi zaključen po ceni od 15,70 din/kg bez PDV-a, a drugi po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a, sa isporukom do kraja februara.

Prometovano je i zrno soje u cenovnom rasponu od 39,70 do 39,80 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju blagi rast. Svi pokušaji da se sledeći ugovori zaključe po nešto višim cenama su ostali bez odgovora tražnje.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila za 0,75%, a kukuruz pojeftinio za 0,31%, soja je poskupela za 0,55%, a sojina sačma pojeftinila za 1,13%. U Parizu pšenica je poskupela za 0,39%, a kukuruz pojeftinio za 0,89%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica