Poljoprivreda najviše pogođena – Država traži rešenje za visoke cene đubriva

Poljoprivreda najviše pogođena – Država traži rešenje za visoke cene đubriva

Cene mineralnog đubriva u Srbiji i svetu su znatno porasle. Više su čak dva ili tri puta, a najveći uzrok je poskupljenje gasa. U nastavku pročitajte kako država planira da pomogne poljoprivrednicima i kako će ovaj rast uticati na cenu namirnica.

đubrivoObrada zemlje - ©Pixabay

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, istakao je da Srbija izlazi u susret svojim poljoprivrednicima. Naime, ministarstvo daje subvencionisane kredite za kupovinu repromaterijala sa grejs periodom i kamatnom stopom od jedan i tri odsto. Što je znatno niže od onoga što su poljoprivrednici dobijali od ugovarača.

Takođe, rok je produžen do 15. novembra, kako bi setva bila što upešnije završena.

Da li će biti đubriva na proleće?

Iako će aktuelna setva proći dobro, moguće je da će na proleće biti problema. Naime, najveći proizvođač azotnog đubriva u Evropi – „Jara”, obustavio je 50 odsto proizvodnje. Dok se u hrvatskoj Kutini takođe ne proizvodi.

“Popisali smo sve zalihe koje imamo i formirali radnu grupu koja se bavi ovim problemom koja će u narednom periodu izaći s predlogom za prevazilaženje tog stanja u prolećnoj setvi. Velika je tražnja za azotnim đubrivima. Imamo planove kako to da rešimo sa Rusijom. Možda i sa Iranom, jer je ta država veliki svetski proizvođač uree.”, kazao je Nedimović.

Ministar zadržava pozitivan stav jer, kako ističe, proizvodimo mnogo više nego što možemo sami da potrošimo.

“Poslednji statistički podaci pokazuju da je izvoz hrane u prvih osam meseci ove godine skočio 19 odsto.”

Neizvesna situacija na svetskom tržištu đubriva

Ranijih godina veštačka đubriva u Srbiju pretežno su se uvozila iz Rusije (oko 60 odsto) ali i iz EU, uglavnom iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Rumunije.


Ova industrija izuzetno je pogođena divljanjem cena energenata, a neki od najvećih proizvođača već su obustavili ili ograničili proizvodnju u neizvesnosti šta će se dalje događati.

Smatra da će trenutna situacija doprineti tome da se smanji proizvodnja đubriva u Evropi, što bi moglo da utiče na prinose u sledećoj sezoni, ali i na cene namirnica. Veštačko đubrivo neophodno je u proizvodnji hrane a smanjenje upotrebe vodi do pada prinosa.

Tako je cena osnovnog đubriva za kratak period porasla sa 45 dinara na 70, a cena uree uvećana je sa 250 na čak 750 evra po toni. Što stručnjaci komentarišu potpuno nerealnim i neodrživim stanjem na tržištu. Zbog toga se ocenjuje da će ovogodišnja jesenja setva biti rekordno skupa što će izazvati izuzetno visoke cene namirnica.


Još u drugom kvartalu 2021., u odnosu na isti period prošle godine, mineralna đubriva u Srbiji bila su skuplja za 14,3 procenta, a hrana za životinje 31,3 odsto.

Izvor: Politika


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica