DA LI SE ISPLATI: Troškovi u proizvodnji soje preko 90 hiljada dinara po ha

DA LI SE ISPLATI: Troškovi u proizvodnji soje preko 90 hiljada dinara po ha

Da li ste znali da je za proizvodnju soje potrebno uložiti čak preko 90 hiljada dinara po jednom hektaru? Pa ipak mnogi proizvođači uprkos velikim ulaganjima ne uspeju da na kraju sezone povrate uloženo. Ali za šta sve to proizvođači ove uljarice moraju da izdvoje novac?

Ratari u proizvodnju soje moraju samo za troškove obrade moraju da ulože preko 40 hiljada dinara po jednom hektaru, od toga:
Oko 10.000 za oranje, 2 ipo hiljade za rasturanje đubriva, preko 8 hiljada za predsetvenu pripremu i setvu soje, preko 5 hiljada za prskanje i špartanje i oko 10 hiljada za žetvu.

Osiguranje useva i poljoprivredne proizvodnje iznosi preko 2 hiljade dinara po jednom hektaru, dok je za zakup zamljišta potrebno izdvojiti oko 25 hiljade dinara. Za repromaterijal I hemiju sve ukupno treba dati oko 18 hiljada dinara.

Uzevši u obzir da je za jednu uspešnu proizvodnju soje potrebno uložiti čak 93.335 dinara po jednom hektaru, proizvođači se nadaju da će cena ove godine ići uzlaznom putanjom. Pa ipak cena je još uvek neizvesna.

Tokom protekle nedelje na tržištu došlo je do velikih promena. Velika je tražnja za ovom uljaricom od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Neizvesnost kvaliteta i prinosa novog roda, odsustvo ponude prošlogodišnjeg roda su faktori koji su doveli da ova uljarica zabeleži rast od preko 11 posto u odnosu na poslednju registrovanu cenu. Ugovori na Produktnoj berzi tokom prošle nedelje zaključivani su u cenovnom opsegu od 77 do 80 dinara po kilogramu bez PDV.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti