Upotreba žira u ishrani stoke i ljudi

Upotreba žira u ishrani stoke i ljudi

Zeneli žir - © Pixabay

Žir je plod hrastovog drveta. U svetu postoji oko 300 različitih vrsta žireva. Svinjama je veoma korisno davati ovaj plod jer se na taj način poboljšava kvalitet mesa. On se takođe veoma često koristi i u ishrani ljudi.

Žir u ishrani stoke

Žir je pretežno zastupljen u mediteranskom pojasu, posebno na severu Afrike, u Španiji i Portugalu. Plod je duguljast, odnosno cilindričnog oblika, a često ga farmeri koriste u ishrani svinja. Naime konzumiranjem ovog ploda poboljšava se ukus mesa kod stoke. U proseku jedna svinja pojede od 10 do 12 kilograma žira dnevno.

Opšte je poznato da su se i kod nas svinje hranile žirom. U doba vladavine kneza Miloša Obrenovića „žirenje svinja“ bio jedan od najčešćih načina ekstenzivnog tova svinja u Srbiji. Tov se vršio u hrastovim i bukovim šumama.

Danas je takva vrsta ishrane naročito popularna u organskoj proizvodnji svinja. Žir je u pogledu kalorijske vrednosti približno dvostruko slabiji nego zrnevlje žitarica. Svinje se mogu hraniti žirom u jesen i početkom zime kada se izvode u šumu gde sakupljaju žir, ili se plod sakuplja i onda daje u oboru. Žir se može sušiti i na taj način čuvati za zimu ili proleće, pri čemu se savetuje otklanjanje ljusaka.

Upotreba žira u ishrani ljudi

Vrsta hrasta Quercus ilex gaji se upravo zbog ploda, a neki smatraju da su jednako ukusni kao i kesten. Pored toga što se koriste u ishrani stoke, u Maroku se od njih pravi brašno i ulje.

Ostale vrste žira često su gorke, zbog tanina koji se u njima nalazi. Kada je reč o ljudskoj ishrani, mogu se konzumirati, ali je pre toga potrebno obraditi plodove.

Na početku procesa pripreme žira, prvo treba razbiti ljusku i izvaditi plod. Najbolje je da „meso“ ostane u jednom komadu. Nakon toga sledi kuvanje, a onog trenutka kada voda dobije braon boju, treba da se prospe, a u lonac doda čista voda. Proces treba ponavljati oko dva sata, odnosno dok voda ne ostane bistra. Neki savetuju da pre kuvanja očišćen žir treba da bude potopljen nekoliko dana, i da mu se tom prilikom često menja voda. Nakon kuvanja dobija tamnobraon boju.

Posle kuvanja žir treba peći na 180 stepeni sat vremena. Tek tada se može koristiti za pripremu hrane, ali prvo ga probajte da biste bili sigurni da je uklonjena gorčina.


Izvor: Cooksinfo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica