5 biljaka koje možete saditi u oktobru

5 biljaka koje možete saditi u oktobru

Kao dva najveća benefita jesenje sadnje izdvajaju se konzumiranje svežih plodova u rano proleće i ekonomski efekat zbog visoke cene povrća koje nam stiže u tom periodu. U nastavku smo izdvojili nekoliko sorti povrća, bilja i cveća koje su odlične za početak sadnje u oktobru.

5 biljaka koje možete da sadite u oktobru - © Pixabay

Beli luk

Reč je o jednoj od najstarijih gajenih biljaka. Beli luk se pominje još u kineskim zapisima od pre 5000 godina.

Optimalni rok za sadnju belog luka je druga polovina oktobra. Kako je semenski beli luk podložan izazivačima bolesti, stručnjaci preporučuju da se za sadnju koristi isključivo sertifikovan materijal. Beli luk voli plodnu, rastresitu zemlju sa dovoljno vlage. Takođe, važno je znati da najbolje uspeva posle krompira, kupusnjača, šargarepe, tikvica, salate i krastavca. Naravno, to nije sve što treba da znate o uzgajanju belog luka, a posebno su važne osnovne mere nege zasada belog luka

 5 biljaka koje možete da sadite u oktobru - © Pixabay

Crni luk

Crni luk u jesen možete posaditi iz rasada i sadnjom arpadžika. Iz rasada, sadi se početkom oktobra, kada rasad ima 3-4 lista. Da dobijete mladi luk u proleće, sadnja arpadžika može da se obavi i u oktobru. Postoji nekoliko vrsta crnog luka, a omiljena jesenja sorta je srebrnjak, koji se izuzetno lako može gajiti u jesenjem periodu jer je otporan na hladnoću.

Grašak

Jesenjom setvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je sredina oktobra, odnosno druga polovina oktobra. Za sadnju u ovom periodu treba odabrati sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda jer tako neće doći do oštećenja biljaka.

Peršun

Peršun najbolje rezultate daje ako se sadi iz rasada, a idealno vreme da posadite rasad u zemlju su oktobar i novembar. Na otvorenom polju, peršun se gaji zbog korena, a u zatvorenom zbog lišća. Peršun je vrlo otporna biljka i može da izdrži mraz i temperaturu čak do minus 20 stepeni. Gajenje peršuna u bašti je pravi izbor za jesenje dane, a sve o uzgoju peršuna možete saznati kroz savete za uspešno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku.

5 biljaka koje možete da sadite u oktobru - © Pixabay


Oktobar je pravo vreme da se posadi i jesenje cveće. Postoji mnogo vrsta koje možete posaditi u jesen, a koje će početi da cvetaju u rano proleće.

Lukovice

U oktobru možete posaditi lukovice poput zumbula, narcisa, lala, visibabe i anemona. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ispod drveća ili na travnjacima.

5 biljaka koje možete da sadite u oktobru - © Pixabay


Lukovice imaju podzemne organe koji im omogućavaju da opstanu u različitim vremenskim uslovima, jer im služe kao skladišta za hranu. Zemljište je potrebno da bude rastresito i propusno i neophodno je ukloniti sav korov.

Postoji još vrsta cveća koje možete saditi u jesen i zato preporučujemo da pročitate članak: Sve što niste znali o jesenjim vrstama cveća. Ono što važi gotovo za sve, jeste sadnja u grupama, jer tako najlepše izgledaju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica