Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu

Vlada Srbije, zajedno sa Odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti razmišlja o novoj agrarnoj politici koja podrazumeva ustupanje bez naknade 25 do 50 hektara državnog zemljišta mladim bračnim parovima, izjavio je danas u Boru ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu - © Pixabay

„Nova agrarna politika i novi koncept regionalnog razvoja su dugoročna misija koja ima za cilj otklanjanje ključne pretnje po nacionalnu bezbednost, a to je depopulacija rubnih područja”, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, problem nacionalne bezbednosti nastaje pojavom praznih sela, a njih ima i u Borskom okrugu i na jugu i jugoistoku zemlje. Dodao je da problem Srbije nije ulazak u EU već ponovni ulazak u sopstvenu zemlju, u sela iz kojih su ljudi otišli.

„Naš ključni zadatak je da pokušamo da zadržimo mlade na selu i da vratimo one koji su otišli u potrazi za poslom”, naglasio je Krkobabić i dodao da je na području Borskog okruga broj stanovnika u poslednjih 20 godina smanjen za trećinu.

Krkobabić je naveo da će zemlja zadržati mlade na selu ukoliko im ponudi mogućnost izbora, a jedna od mogućnosti je razvoj zadrugarstva.

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu - © Pixabay

„Cilj nam je da male poljoprivredne proizvođače udružimo i da ih učinimo robnih proizvođačima. Želimo da im pomognemo da svoju budućnost vide na selu”, kazao je Krkobabić.


On je istakao da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti 25 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga.

„Za osnivanje novih zadruga biće izdvajano po 50.000 evra, a za razvoj postojećih zadruga po 100.000 evra. Ove godine radićemo prve ogledne primere u najnerazvijenim područjima”, izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, u toku su pripreme kako bi naredne godine u budžetu Srbije bila obezbeđena sredstva koja će omogućiti pokretanje novog regionalnog razvoja u skladu sa vremenom u kome živimo i odlivom stanovništva.


Krkobabić se u sedištu Borskog upravnog okruga sastao sa predstavnicima opština sa područja tog okruga i predstavnicima zemljoradničkih zadruga, a tema razgovora bio je konvi koncept regionalnog razvoja Srbije.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica