Jovanovići – mladi poljoprivrednici koji su srećni na selu

Jovanovići – mladi poljoprivrednici koji su srećni na selu

Porodica Jovanović iz Velikog Sela, nadomak Beograda, u svom kraju poznata je po dobro organizovanoj, velikoj i veoma uspešnoj proizvodnji kupusa, karfiola, luka i plavog patlidžana. U ovoj kući svi su ravnopravni i svako ima svoja zaduženja. Mi smo razgovarali sa troje najmlađih Jovanovića.

 

Devetnaestogodišnja Jelena u obilazak njihovog imanja povezla nas je traktorom, jer joj je to, kaže, omiljeno prevozno sredstvo. Zaustavili smo se na jednoj lepoj parceli sa kupusom, na samoj obali Dunava.

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu

Konkretno ovde, na našoj parceli sa kupusom, učestvovala sam u sadnji, prskanju, pomagala sam tati za sve što je trebalo. U našoj kući nema odvajanja na moje i tvoje, sve radimo zajedno. Svakog jutra, kada se probudim, prvo se dogovorimo šta ima da se radi toga dana i podelimo zaduženja. Onda idem u polje da orem, prskam, zalivam…“, rekla nam je Jelena.
 

Jelena i Milica Jovanović, poljoprivrednice iz Velikog Sela - ©Agromedia 


Traktor vozim još od sedme godine i zaista uživam u tome. Imamo naravno vremena i za druženje i izlaske, ali uveče, kada se završe sve obaveze. Baš mi se ovakav način života dopada i ne bih ga menjala ni za šta“, naglašava ona.

Jelena je, baš kao i njena dve godine starija sestra Milica, završila Srednju poljoprivrednu školu PKB. Znanje iz škole im je, kažu, mnogo pomoglo da unaprede i modernizuju imanje, ali ih studije nisu zanimale.
 

Jelena Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela - ©Agromedia Milica Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela, objašnjava: „Poljoprivredom se bavim još od svoje sedme godine. Pomažem roditeljima na njivama i u polju, ali i baki i deki kod kuće sa stokom. Hranimo zajedno ovce, svinje, živinu i goveda. Nisam nikada razmišljala da odem i živim u gradu, jer volim svoje selo.“   

Desetogodišnji Miloš najmlađi je od četvoro dece u porodici Jovanović. On nam je pokazao da je njegov posao od izuzetnog značaja za njihovo poljoprivredno gazdinstvo.
 

Miloš Jovanović, poljoprivrednik iz Velikog Sela - ©Agromedia


Miloš Jovanović, mladi poljoprivrednik iz Velikog Sela, rekao nam je: „I ja pomažem na našem imanju, naročito kada treba da se hrani stoka. Najviše volim da hranim patke i kokoške.  Bacim im malo manje od pola kantice kukuruza i žita. Pomažem i na njivi kada se seje povrće, tako što mami i tati dodajem sve što im treba.

Jovanovići su nam dokazali da je izreka „Sloga kuću gradi“ zaista istinita, ali i da mladi ljudi mogu da budu srećni što žive i rade na selu. Oni su dokaz da i te kako ima smisla ulagati u razvoj sela i odličan primer za njihove vršnjake koji ne znaju kako da spoje lepo i korisno, ili uloženo i isplativo.


Sagovornici:
Jelena Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela
Milica Jovanović, poljoprivrednica iz Velikog Sela
Miloš Jovanović, poljoprivrednik iz Velikog Sela

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica