Uslovi za bavljenje lovom u Srbiji

Uslovi za bavljenje lovom u Srbiji

Lovišta u Srbiji ubrajaju se među najpoznatija u Evropi. Raspolažu prirodnim potencijalima za gajenje raznih vrsta divljači, što dokazuju mnogobrojni osvojeni trofeji.

Lov © Pixabay

 

Srbija ima preko 320 lovišta, od čega sa oko 90% površina gazduju lovačka udruženja. U lovištima Srbije postoji 24 ograđena lovišta i 150 lovačkih kuća. Lovački savez Srbije utvrđuje cenovnik ulovljene divljači, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kalendar lova. U Srbiji se proizvodi i lovačko oružje i izvozi širom sveta.

Lov kao hobi ili vrsta turizma u Srbiju privlači posetioce iz inostranstva, posebno lovce iz Mađarske, Nemačke, Austrije, Italije, Švajcarske i Velike Britanije.

Pravi lovci poštuju etički kodeks

Ko može da se bavi lovom?

Lovac je fizičko lice koje je steklo lovnu kartu za tekuću lovnu godinu ispunjava uslove kojima se reguliše oružje i municija i osposobljeno je za lov.

Da bi pristupio polaganju lovačkog ispita neophodno je da kandidat bude punoletan. Takođe, potrebno je da poseduje dokument kojim potvrđuje da je obučen da rukuje lovačkim oružjem (teorijski deo od 12 i praktični od 8 časova), kao i dokaz da je završio obuku za polaganje ispita.

 


Fazan © Agromedia


Kandidat ovim ispitom potvrđuje da je upoznat sa praktičnim, ali i teorijskim delovima ove oblasti. U teorijski deo ispita spadaju:


  • lovački običaji i kultura,
  • biografija i bolesti divljači,
  • gazdovanje lovištem,
  • uslovi i načini lova,
  • lovačko oružje,
  • municija i lovna balistika i
  • lovna kinologija.

Nakon što položi obuku, uz pozitivno mišljenje organizatora obuke, lovac stiče uverenje izdato od strane ovlašćene organizacije, registrovane za delatnost lovstva (koje poseduju licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu).

 Lovna karta predstavlja ispravu kojom lovac stiče pravo na lov na teritoriji Republike Srbije, u periodu za koji je izdata (uglavnom u trajanju jedne lovne godine). Lovnu kartu izdaje i štampa Republika Srbija (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede).

Za svaku narednu lovnu sezonu u kojoj želi da učestvuje, lovac podnosi zahtev za dobijanje nove, važeće lovne karte.

Izvor: Lovački savez Srbije

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica