Veliki četvrtak – dan podsećanja na Isusovu Tajnu večeru

Veliki četvrtak – dan podsećanja na Isusovu Tajnu večeru

 Isususova tajna večera - © Pixabay

Na Veliki četvrtak odigralo se poslednje hristovo obedovanje – Tajna večera,najpoznatija večera u istoriji hrišćanstva. Na ovaj dan Hristos je sabrao svoje Apostole i pred njima je učinio najveće čudo: pretvorio je hleb u svoje telo, a vino u svoju krv. Obratio im se rečima: „uzmite, jedite; ovo je telo moje koje se lomi za vas, radi opraštanja svih grehova“. 

Na Veliki četvrtak odigrala se Tajna večera i za ovaj veliki praznik vezuju se mnogi narodni običaji. Veruju se da će onome ko se na Veliki četvrtak pričesti biti oprošteni svi gresi, čak i oni najteži. U nekim mestima se na Veliki četvrtak farbaju vaskršnja jaja.

I dok neki farbaju jaja na Veliki četvrtak, mnogi se odlučuju da ovaj divan čin obave na Veliki petak, koji je ujedno i najveća hrišćanska tajna.

Iako važi za veliki praznik, Veliki četvrtak je u potpunosti posvećen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice, jer se veruje da će ovo voće, ako se poseje na ovaj dan, biti naprednije. Takođe se rade obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala dosta mleka. Na Veliki četvrtak običaji su da su žene odlazile na reku gde su palile sveće, koje su pričvršćivale na male daske i puštale niz vodu. Ovaj ritual posvećivan je dušama mrtvih ali je vremenom gotovo nestao.

Na Kosovi i Metohiji običaj je da se na Veliki četvrtak farbaju jaja. Prvo ofarbano jaje zove se strašnik“ ili „čuvarkuća“ i za njega se veruje da štiti kuću od bolesti, uroka i vremenskih nepogoda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica