Uskoro porez i na prihode od seoskog turizma

Uskoro porez i na prihode od seoskog turizma

U Skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze Izmene Zakona koje predviđaju porez na prihode od seoskog turizma. Hoće li i kako ovo uticati na one koji od žive od te delatnosti?

Seoski turizam © Agromedia

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, uređuje se uvođenje poreza na prihod za one koji rade u seoskom turizmu.

Ukoliko poslanici budu izglasali ovaj predlog, porez na prihod zaposlenih u seoskom turizmu iznosiće 5 odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, a pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva, odnosno kamp parcela, i odgovarajućim koeficijentom prema kategoriji turističkog mesta.

Kako registrovati gazdinstvo za seoski turizam

Prihod će se oporezivati godišnje, a poreznici će donositi rešenje o porezu koji će se plaćati kvartalno.

Kako je obrazloženo izmenama zakona o porezu na dobit uređuje se poreski tretman prihoda koje ostvari fizičko lice od pružanja ugostiteljskih usluga u objektu seoskog domaćinstva. Cilj zakona je suzbijanja nelegalnog rada u seoskom turizmu.

Dosadašnja praksa u ovoj grani turizma bila je da seoska domaćinstva gostima naplaćuju boravak preko posrednika, odnosno preko agencija koje su zbog malog prometa uglavnom odustajale od tog posla, a korisnicima seoskog turizma poznati su i drugi, nezvanični načini plaćanja. Izmene u postojećem zakonu inicirane su od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.


Novi propisi skrojeni su po ugledu na zemlje koje su rešile problem sivog poslovanja i registracije gostiju, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija i smatrraju da će domaćinima omogućiti samostalan rad.

Recept za uspeh seoskog turizma: Gost mora da oseti kako izgleda život na selu

Izmene odredaba o porezu na dohodak građana trebalo bi da budu usvojene pre kraja godine. Ovakvim izmenama u zakonske okvire staviće se svi oni koji do sada nisu bili kategorisani i registrovani.


Kako će novo oporezivanje uticati na stanje i potencijal razvoja seoskog turizma, hoće li se povećati broj gazdinstava koji se njime bave ili će entuzijazam kod nekih nestati, ostaje nam da vidimo u budućnosti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica