Svet poljoprivrede Prodavnica

Članice Udruženja „Korman“ uspešno čuvaju tradiciju i prave đakonije koje traži i inostranstvo

U nedavnoj poseti Aleksincu naša ekipa uspela je da zabeleži i jednu veoma posebnu trpezu. Reč je o specijalitetima koje pravi Etno udruženje „Korman“ iz Kormana.

Između ostalog na ovoj trpezi su se našle sukane pite, kačamak sa prazilukom i ljutim papričicama, suve punjene paprike, sarmice, pohovani kačamak, pasulj, pogača, proja, mast na leba, vanilice i rolat sa džemom.

Pored kulinarskih majstorija, članice vezu ručne radove, a njihove rukotvorine su nagrađene i zapažene na raznim manifestacijama.

„Svaki peškir ima svoju priču i svaki od ovih je nagrađen“, kaže jedna od članica.

Ovo Udruženje postoji 6 godina, a jedan od osnovnih ciljeva im je da sačuvaju tradiciju aleksinačkog kraja.

U okviru Udruženja postoji i mogućnost posete Etno kuće „Pavićević“, kako bi se upoznao raniji način življenja u ovim krajevima.

Zimnice koje članice prave tražene su u inostranstvu

U specijalitete koje članice prave ubraja se i ukusna zimnica koju traže i u inostranstvu. Ove godine unapred je poručeno više od 1.000 tegli koje će završiti u rukama kupaca iz Nemačke.

U ponudi su slatka od šljiva, dunja, kompoti od trešanja, šljiva, vinogradarske praske i druge đakonije.

Sagovornice: Članice Etno udruženja Korman

Komentari