Zašto se radi OREZIVANJE zapuštenih voćnjaka?

Zašto se radi OREZIVANJE zapuštenih voćnjaka?

U Srbiji je veliki broj zapuštenih voćnjaka koji su stariji od 10 godina i zahtevaju dubinsko orezivanje. Iz  tog razloga ovog vikenda ekipa Agromedia uputila se u selo Trbušnica nedaleko od Beograda i prisustvovala jednoj takvoj rezidbi.

U domaćinstvu Zorana Milovanovića kom smo i bili u poseti, radovi su u toku. A u nastavku priče pogledajte na koji način Zoran i njegov prijatelj to rade. I naučite  kako možete od pupoljaka da znate da li je upitanju cvet ili list na grani.

Osnovni cilj rezidbe zapuštenog voćnjaka je popraviti osvetljenost u krošnjama i poboljšati rodnost.  Krošnje voćaka koje se redovno ne orezuju imaju karakterističan izgled. Obiluju kratkim razgranatim izbojima na spoljnom delu dokle dopire dovoljno svetlosti, a donji deo i unutrašnjost su ogoljeni.

Rezidba voćaka se izvodi u cilju obrazovanja krune, regulisanja rodnosti i podmlađivanja voćaka. Prema vremenu izvođenja, rezidba može biti letnja i zimska. Voćke se režu u vreme biološkog mirovanja, od opadanja lišća do kretanja pupoljaka. Kasnija rezidba nepovoljno deluje na razvoj voćaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica