Za Dan žena kao poklon dobila tele

Za Dan žena kao poklon dobila tele

Šta je najlepši poklon za Dan žena onoj ženi koja se više od pet decenija bavi uzgojem mlečnih krava? Naravno, prvoklasno tele, visokokvalitetne simentalske rase.

Tele simentalske rase - © Sanja Ilić

Takav poklon stigao je našoj sagovornici, Lidiji Marković iz Starog Lopaša kod Trstenika, baš na 8. mart, i to kao nagrada za uspešnu prošlogodišnju proizvodnju mleka. Kad govorimo o Lidiji, njoj je svaka godina života tako reći uspešna, bar što se proizvodnje mleka tiče. Ali da krenemo od početka.

Čim je stasala da može samostalno da hoda, Lidija Marković se uključila u porodičnu proizvodnju, pomagala je roditeljima u gajenju goveda, učila posao i sticala znanja. Dama se ne pita za godine, ali ona svoje sa ponosom ističe, a i odlično se nosi sa njima, a uskoro puni sedamdeset. Radi i živi kao da joj je trideset.

Danas imaju ukupno pedeset goveda

Od najranijeg detinjstva do danas nije odustajala i nije prekidala svoju proizvodnju. Veliki deo života je radila potpuno sama, uz eventualnu podršku po jednog radnika, koji je uredno dobijao platu, kao da je zaposlen u preduzeću. Iza nje su dva braka, a nekadašnji muževi nisu bili toliko zaljubljeni u stočarstvo kao što je ona, i dve ćerke, koje su joj danas ogromna podrška.

Mlađa ćerka, Sanja Ilić, sa svojom porodicom se pre osam godina vratila iz Beograda u rodni Trstenik i postala glavni pokretač proizvodnje sa svojim suprugom, što je dalo izvanredne rezultate, pa se posao iz godine u godinu širi.

Lidija Marković u svojoj štali - © Sanja Ilić


Pre četiri godine je ova porodica investirala u nov objekat i dobila proširenje za još trideset muznih krava!

Mnogo se radi, ali se pristojno i živi od ovog posla. Lepota i čistoća dvorišta i sve na svom mestu pre bi ukazali oku prolaznika da se u tom dvorištu bave kozmetikom, a ne stočarstvom.

U dvorištu u kome sada žive, pre pola veka je Lidija sa roditeljima imala dve muzne krave, pa tri i tako se povećavao broj. Pre četiri godine je ova porodica investirala u nov objekat i dobila proširenje za još trideset muznih krava. Objekat je potpuno savremeno opremljen, izgrađene su trake za izđubrivanje, mlekovodi su osavremenjeni i sve što je neophodno jednoj savremenoj farmi je obezbeđeno. U tom trenutku odlučuju i da registruju preduzeće.


Danas imaju ukupno pedeset goveda. Trideset su u novoj štali, a dvadeset u starom objektu koji su koristili pre izgradnje nove farme – to su uglavnom junice i neka zasušena krava koja čeka teljenje.

Trenutna cena u mlekari „Lazar“ u Blacu, kojoj ovo gazdinstvo predaje svakog dana gotovo 700 l mleka je 39 dinara, i ostvaruju premiju od države još sedam dinara po litru. Oni, naravno, kao ni ostali proizvođači mleka u Srbiji nisu zadovoljni ovom cenom, ali s obzirom na to da imaju veliku količinu mleka, mogu od zarade pristojno da žive. Inače, i Lidija i Sanja izgovaraju rečenicu kao većina proizvođača mleka: „Litar kisele vode je skuplji od litra mleka!“


Farma krava - © Sanja Ilić

Pored premije za mleko ostvaruju i subvencije za 26 umatičenih grla, koja danas iznosi 25.000 dinara po grlu i na svaku novu junicu koja se oteli takođe dobijaju subvencije.

Za ovako mnogo muznih krava treba i mnogo hrane. Sanja kaže da obrađuju oko 30 hektara zemljišta, što sopstvenog, što u zakupu, i da svu kabastu hranu sami proizvode. Različite deteline, pšenicu, ječam, ovas, kukuruz, a dokupljuju koncentrat za krave muzare, kao i stočno brašno. Seno je takođe osnovno hranivo.

Lidija naglašava da je nekad sve bilo jednostavnije. Muzli su krave, pravili sir i kajmak i prodavali na pijaci, a danas se mnogo više proizvodi, sve je na dugme i mnogo čistije, ali se mnogo manje zarađuje.

„Deca su mnogo uložila i uslovi su mi odlični. Da nije tako, ne bih mogla ni da radim!“ naglašava naša sagovornica, dodajući da sama ne bi mogla ni da očisti za ovolikim brojem grla da joj nije sve olakšano dobrim uslovima.

Mlečno govedarstvo - © Sanja Ilić

Nekad su se krave muzle i mleko se na kolicima transportovalo do posuda za odlaganje. Danas mlekovodom sva količina ide u pothladu i sve je mnogo više sterilno i lakše.

Imam dosta teladi ali uvek se radujem još jednom!

Zamerka Lidijina je na način života. Uz ovako veliki broj grla naša sagovornica ističe da bukvalno robuje svojim vremenom životinjama. Krave treba hraniti u tačno određeno vreme u toku dana, a isto tako ih treba i izmlazati, kako bi očuvale svoj ritam u proizvodnom ciklusu. Znači, za svako odsustvovanje od kuće treba platiti radnika koji mora da održi red u objektu i među životinjama. Tu su i neprospavane noći provedene u čekanju prinova.

Da se vratimo na osmomartovski poklon sa početka naše priče. U mlekari „Lazar“, kojoj i naše sagovornice predaju mleko, nedavno je održana svečanost na kojoj su nagrađeni najbolji proizvođači sa područja gde ova mlekara vrši otkup. To je područje centralne, južne i zapadne Srbije. Domaćinstvo Lidije Marković iz Starog Lopaša je jedno od tri najbolja gazdinstva i poklon iznenađenje ove godine je bilo žensko tele simentalske rase. Lidijin komentar je: „Imam dosta teladi, ali uvek se radujem još jednom!“

Tele Simentalske rase kao poklon za dan žena - © Sanja Ilić

Nagrada je zaista odgovarajuća, jer da nema ovakvih proizvođača, ni mlekarstvo ne bi moglo da se razvija, a ovako su nedavno dobili i sertifikate za izvoz na evropsko tržište, pa tako i naše sagovornice postaju izvoznice mleka.

Impresivna je snaga i polet i majke i kćerke i rezultat koji postižu. Naravno, dok se na mnogim mestima slavio Dan žena, one su i tog kao i svakog drugog prazničnog dana izvršavale tačno po satu sve svoje obaveze.

Foto: Sanja Ilić

Sagovornice: Lidija Marković i Sanja Ilić iz sela Stari Lopaš, opština Trstenik.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica