Selo Pekčanica dobilo asfalt PRVI PUT u istoriji, samo još fale svadbe

Selo Pekčanica dobilo asfalt PRVI PUT u istoriji, samo još fale svadbe

Selo Pekčanica je jedno od najstarijih kraljevačkih sela i sa površinom od 2052 hektara i među najvećim, ne samo na području grada Kraljeva, nego i u celom nadibru. Međutim i Pekčanica je zbog velike migracije decenijama delila sudbinu svih sela u brdsko planinskom području i za svega 30 godina izgubila je skoro trećinu stanovnika. Poslednjih godina izgradnjom infrastrukture, posebno puteva život se polako vraća u ovo živopisno selo na tromeđi Roćevića, Lasca i Lopatnice.

Ovih dana meštani Pekčanice, nekad srednjovekovnog naselja koje je pre osam vekova kralj Stevan Prvovenčani darovao žičkom eparhijskom vlastelinstvu, imali su razloga za slavlje. Priveli su kraju asfaltni put Todorovići- Lazac u dužini od 800 metara koji je od ogromnog značaja za meštane celog kraja na obroncima planine Jatrebar, ogranka Jelice, a naročito za zaselak Rakići poznatom po idealnim uslovima za voćarstvo i čuvenoj pekčaničkoj prepečenici. Istina rekonstrukcija i asfaltiranje puta započeli su pre par godina a sada je završeno još 250 metara asfalta.

„I ovaj deo puta nam mnogo znači. Domaćinstva su razuđena u celom selu ih je oko 120, tako da je na malobrojne meštane pao veliki teret, ali se ne žalimo. Mi smo učešćem od 15 odsto od ukupne vrednosti radova obezbedili nešto više od 200.000 dinara i imamo čvrsto obećanje gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića da će se u naredne dve godine, možda i pre završiti preostalih 500 metara“, kazuje Petar Rakić, predsednik Režijskog odbora za izgradnju puta koji ima najveće zasluge što je ovaj deo Pekčanice dobio asfalt prvi put u svojoj istoriji.

Kako dalje navodi, tako će dobrim asfaltnim putem povezati sa selima Lazac i Dedevci. Sami će da iskopaju kanale i tako od potočnih bujica, koje su česte u kraju, zaštiti ono što su do sada uradili.

Pekčanica je lepo i živopisno selo sa idealnom klimom, čistim vazduhom, prostranim utrinama i pašnjacima ispresecanim mnoštvom bistrih potočića. Pravi raj za odmor i život.

Vlado Dražović, mladi stomatolog iz Kraljeva, nedavno je kupio zapuštenu seosku kuću uz sami asfaltni put, polako je renovira i u njoj je, kako ističe, našao mesto za odmor o kakvom je godinama maštao.

„Selo se na prvi pogled  svidelo mojoj supruzi i sinovima i nismo se dvoumili pri kupovini. S malim ulaganjima imaćemo komforni objekat gde ćemo se skloniti od gradske gužve, zagađenog vazduha, boga mi i korone. Evo dobili smo i asflatni put, imamo izvanrednu vodu za piće, daleko kvalitetniju nego u gradu, kao izdravu hranu koju nabavljamo kod seoskih domaćina po pristupačnoj ceni“, priča nam mladi kraljevački stomatolog.

„Kad tome dodam da bolje prepečenice nema nego što je ima u Pekčanici onda su jasni motivi što smo svoj kutak našli ovde“, zadovoljno zaključuje naš sagovornik.


Sve veći broj meštana ali i onih koji su davno otišli iz zavičaja renoviraju oronule kuće, staje i pomoćne objekte rešeni da pozn godine i penzionerske dane provedu u Pekčanici. Rođene sestre Vesna Jablanović, Lela Đorđević i Slavica Kaplarević  , koje decenijama sa porodicama žive u Čikagu,  uz veliku pomoć i podršku majke Miroslave uložile su nekoliko desetina hiljada dolara i kompletno renovirale domaćinstvo u Pekčanici, počev od stambenih objekata, staja, kačara do dvorišta i imanja što je bila velika želja njihovog oca Rada Rakića.

Nikada niko nije ni pomislio  da bi ovo nekome prodali. Očevina nema cenu i ko zna gde će se ko od nas naći jednog dana. Sve tri smo sestre dali učešće za izgradnju puta iako ga najmanje koristimo i pomoći ćemo koliko treba da se završi preostalih 500 metara“, poručuje Vesna Jablanović iz Čikaga.


Iako penzioner, Gligorije Kušić je među najagilnijim u svakoj akciji. Član je Režijskog odbora i sa komšijom Petrom Rakićem brinuo je da se svaki dinar namenski uloži i na kraju polože računi pred svima.

„Meni je stalo da mlađima ostavimo što bolje uslove za život, jer pravi domaćini tako razmišljaju. Iskreno govoreći ni sam nisam verovao da ćemo privesti kraju izgradnju puta, izgubio sam opkladu ali mi nije žao“, kaže vitalni pekčanički penzioner.


Gradonačelnik Terzić: ,,Pomoći ćemo da se ceo put završi“

Skromnoj svečanosti povodom završetka deonice puta Todorovići-Lazac prisustvovao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić . Uz staru dobru prepečenicu seoskog domaćina Petra Rakića i dobar ražanj pao je dogovor da se sledeće godine prione nastavku radova na putu.

Ulažemo u seosku putnu infrastrukturu, jer pored mnogih drugih preduslova putevi su od presudnog značaja za preporod sela i poljoprivrede. Jedino tako možemo mlade da vežemo za selo a ne praznim pričama o svetloj budućnosti a da se ništa ne ulaže”, obećao je gradonačelnik Terzić.

On je dodao da će naredne godine asfaltirati još najmanje 300 metara, pa 2022. još toliko i konačno sa asfaltom izaći na Čukaru, odakle će meštani imati odličnu vezu sa Dedevcima, Bukovicom i Lascem ali i regionalnim putem Kraljevo- Lučani.

Pekčanica trenutno ima 126 domaćinstava  u kojima živi oko 280 punoletnih stanovnika, prosečne starosto preko 50 godina.  Po broju neoženjenih ovo prelepo selo, prema podacima Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, spada među pet sela sa najvećim brojem neoženjenih u Srbiji u odnosu na broj stanovnika. I oženjeni i neoženjeni ističu da je to najveći problem sela ali se nadaju da će se s boljom infrastrukturom i uslovima života i taj usud, kako vele, promeniti. Pekčanica ima sve uslove da se značajno pomeri sa tog neslavnog mesta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica