Srbija i Slovenija potpisale memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika

Srbija i Slovenija potpisale memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Dejan Židan potpisali su, 19. maja 2018. godine na Brdu kod Kranja u Sloveniji Memorandum o saradnji između mladih poljoprivrednika dve zemlje.

Potpisivanje memoranduma - © MŠPV

Saradnja Srbije i Slovenije obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Ministar Nedimović izjavio je da Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU po načinu na koji je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera.

Nedimović je podsetio da je Srbija započela svoj projekat podrške mladim poljoprivrednicima pre godinu dana uspostavljanjem grantova za različite poljoprivredne proizvodnje.

“Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za partnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih” istakao je Nedimović.

Bilateralni sastanak između ministara poljoprivrede Srbije i Slovenije organizovan je u okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike.

Pokretanje pilot projekta u Srbiji predviđeno potpisanim memorandumom obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.


U skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, koja je jedna od zemalja sa najboljom praksom kada je reč o mladima na selu i uspešno primenjuje niz agrarnih mera u toj oblasti, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica