Podrška mladima u ruralnim područjima

Podrška mladima u ruralnim područjima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je 94 ugovora onima koji su stekli uslove na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini.

Mladi u poljoprivredi - © Agromedia

Reč o novoj investiciji u poljoprivredi, za koju je resorni sekretarijat izdvojio 100 miliona dinara, a čija ukupna vrednost iznosi oko 165 miliona dinara.

„Ovo je mera agrarne politike koja se po prvi put sprovodi, i kojom konkretno stimulišemo mlađe poljoprivredne proizvođače do 40 godina. To je bio cilj ovog konkursa i predstavlja podsticaj Pokrajinske vlade, kako bi se doprinelo ostanku mladih na selu i demografskoj obnovi sela u Vojvodini“, istakao je Radojević.

Jovanovići – mladi poljoprivrednici koji su srećni na selu

On je dodao da je istovremeno, omogućeno da 35 novih poljoprivrednika, prilikom potpisivanja ovih ugovara i registruju svoje gazdinstvo i zasnuju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Mladim bračnim parovima država će poklanjati zemlju na selu

Pokrajinski sekretarijat je ovim konkursom podržao dalje unapređivanje i razvoj primarne biljne i stočarske poljoprivredne proizvodnje, ali isto tako, i preradu mesa, mleka, voća, povrća i grožđa. Sekretarijat će 75 odsto ovih sredstava avansno isplatiti mladim poljoprivrednicima, a 25 odsto nakon realizacije investicije. Minimalan iznos koji je dodeljivan je do 500 hiljada dinara, a maksimalan koji je neki poljoprivredni proizvođač mogao ostvariti putem ovog konkursa 1,2 miliona dinara.

Takođe je istaknuto da od 94 potpisnika današnjih ugovora, 44 su žene i isto toliko njih su mlađi od 25 godina, kao i da čak 24 lica poseduje visoku stručnu spremu.

Izvor: Dnevnik.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.