Odlični uslovi za razvoj poljoprivrede sprečili odlazak mladih iz sela

Odlični uslovi za razvoj poljoprivrede sprečili odlazak mladih iz sela

U ovom selu asfaltirano je desetak kilometara puteva, u domu kulture subotom su igranke, obnovljen je Hram svetih Petra i Pavla, a u selu postoji i fudbalski klub. Međutim, ono što je najbitnije jeste da su odlični uslovi za razvoj poljoprivrede sprečili odlazak mladih iz sela.

Jabuke  - © Agromedia 

Žitelji sela Lazac nedaleko od Kraljeva imaju četiri doktora nauka i još dva u najavi, plantaže voća, domaću prepečenicu, fudbalski klub, seoske igranke na koje dolaze mnogi iz okoline. Bio je Lazac poznat nekad i po pekmezu, kuvanom od šljive požegače u ogromnim kazanima u pekmezari, koji je, između dva svetska rata, u drvenim burićim, prodavan Bečlijama.

Prof. dr Dragan Janković rodom je iz ovog lepog mesta koje se deli na Donji i Gornji Lazac. U Čačku je završio Poljoprivredni fakultet i upoznao suprugu Slađanu, rodom iz Zubinog Potoka.

“Živimo ovde, a na posao putujemo, predajemo na Poljoprivrednom fakultetu u Lešku, koji je u sastavu Univerziteta u Prištini. Slađana mi je do prošle godine bila asistent na fakultetu, a ja njoj kod kuće. Onda je ona doktorirala i postala docent, tako da više nemam nekadašnje ingerencije, a njene kod kuće su ostale”, kaže dr Janković, dodajući da su, pored njegove supruge i njega, sa zvanjem doktora nauka i veterinar Kazimir Matović, zaposlen na Veterinarskom institutu u Kraljevu (on je vikendom u selu Lazac), kao i Miloš Čolić, doktor nauka u oblasti rudarstva, zaposlen u Kosovskoj Mitrovici.

Imaju u ovom idiličnom selu, koje se rasulo po brežuljcima, mnogo toga čime se diče. Poslednjih godina je, zahvaljujući slozi meštana i preduzimljivosti Milana Ilića, asfaltirano desetak kilometara puteva, sredili su dom kulture, obnovili Hram svetih Petra i Pavla, izgradili spomenčesmu palima za slobodu od 1912. do 1919. godine.

Nedostatak posla u gradu i odlični uslovi za razvoj poljoprivrede zaustavili su odlazak mladih. Oživele su pre dve godine i nekad popularne seoske igranke tako da je Dom kulture u selu Lazac svake subote je prepun, pročulo se do Čačka i Lučana, pa bude, pričaju nam domaćini, i po 300, 400 ljudi ako nastupa neko od poznatih pevača.

Izvor: Politika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica