Nova školska godina na Fakultetu veterinarske medicine

U poslednjih nekoliko godina, u mnogim razvijenim zemljama istraživanja pokazuju da je posao veterinara jedan od najisplativijih. U isto vreme, u Srbiji, iako se stočni fond smanjuje, raste broj veterinarskih klinika za male životinje i kućne ljubimce. Zato, uopšte nije iznenađujuće što se na Fakultet veterinarske medicine svake godine upisuje veliki broj mladih, perspektivnih ljudi, koji žele da osiguraju sebi, ali i životinjama u Srbiji, bolju budućnost.

Studije na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, od njegovog osnivanja 1936. godine, završilo je više od 8.700 veterinara, 1.182 specijalista u različitim oblastima veterinarske delatnosti, 452 magistra i 719 doktora veterinarskih nauka. Trenutno, na tom fakultetu studira oko 1.400 studenata, a ove godine među njima je 157 brucoša.

Profesor dr Milorad Mirilović, prodekan za osnovne studije na Fakultetu veterinarske medicine, ističe: „Ove godine na konkurs za upis na studije veterinarske medicine prijavilo se oko 230 studenata. Mi smo akreditovani po Zakonu o akreditaciji da primimo 150 studenata na budžet i 7 samofinansirajućih. Kao što vidite, ove godine prijavio se veliki broj studenata“.

Fakultet za veterinarsku medicinu - www.vet.bg.ac.rs

„Nakon prvog upisnog roka popunjeni su kapaciteti fakulteta i upisano je ukupno 157 brucoša. Mogu vam reći da su u odnosu na prethodne godine ovi studenti imali mnogo veći broj poena, skoro da niko nije imao manje od 50, što je bio limit za budžet“, dodaje profesor.

Svi ti brucoši sada su se upisali na integrisane studije veterinarske medicine. Od IV godine oni će moći da se opredele za jedno od 4 usmerenja: preventivna veterinarska medicina, higijena i tehnologija namirnica, hirurgija i klinička preventivna medicina.

Brucoši su se sada upisali na integrisane studije veterinarske medicine. Od IV godine oni će moći da se opredele za jedno od 4 usmerenja: preventivna veterinarska medicina, higijena i tehnologija namirnica, hirurgija i klinička preventivna medicina. 

Profesor dr Mirilović objašnjava: „Interesantno je da, ako sada posmatramo starije studente, primećujemo da su njima posebno zanimljive klinike za male životinje. Razlog tome je takozvana luksuzna praksa koja je trenutno aktuelna. Takođe, veliki je broj i studenata koji se opredeljuju za hirurgiju, odnosno za tehnologiju namirnica, koja je konačno postavljena na pravo mesto, jer je bezbednost namirnica veoma važna za sve nas“.

U odnosu na broj brucoša koji upisuju Fakultet veterinarske medicine, prosečno za trećinu manje strudenata svake godine diplomira na ovom fakultetu.

Fakultet za veterinarsku medicinu - www.vet.bg.ac.rs

Profesor dr Mirilović dodaje: „Kod nas prosečno diplomira između 100 i 120 studenata godišnje. Studije veterine traju 6 godina, međutim studenti uglavnom završavaju za 6 ili 7 godina. Inače, govorim o ukupnom broju studenata, jer je teško razvrstati ih po generacijama“.

Fakultet veterinarske medicine sarađuje sa velikim brojem institucija i to ne samo iz oblasti veterine.

Prof. dr Milorad Mirilović - ©Agromedia

Prodekan za osnovne studije kaže: „Sarađujemo sa svim veterinarskim institutima, a posebno sa Naučnim institutima za veterinarstvo Beograd i Novi Sad, ali i sa velikim brojem specijalističkih instituta, kao što su instituti u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu i drugi.  Neki instituti su nam i deo nastavne baze, pa kod njih održavamo nastavu, a sa nekima sarađujemo u oblasti zdravstvene zaštite životinja“.

„Osim toga, sarađujemo i sa mnogo veterinarskih stanica. Ovih dana smo baš potpisali ugovor sa Veterinarskom stanicom Mladenovac kao nastavnom bazom. Naši studenti će sada i tamo moći da idu na vežbe, a čak smo u pregovorima i da ova stanica postane deo Fakulteta veterinarske medicine. Na taj način bismo rešili problem sa velikim životinjama, odnosno, sa ambulantnom klinikom“, dodaje on.

Fakultet za veterinarsku medicinu - www.vet.bg.ac.rs

Ipak, kao što je slučaj i sa mnogim drugim fakultetima, bez obzira na dužinu trajanja studija i broj položenih ispita, ni mladi veterinari ne nalaze posao lako. Međutim, njihovo znanje otvara im mnoga vrata i to ne samo u sektoru veterine, već i u sektoru farmaceutske industrije, u proizvodnji hrane za životinje, u raznim državnim institucijama

Svako ko je uporan pre ili kasnije se zaposli. Tome u prilog govori i činjenica da je broj mladih diplomiranih veterinara koji odlaze u inostranstvo zaista zanemarljiv. Zato, nema razloga da se dva puta razmišlja o studiranju veterinarske medicine, jer izbor ovog fakulteta nikako ne može biti greška.

Sagovornik:
Prof. dr Milorad Mirilović, prodekan za osnovne studije, Fakultet veterinarske medicine

Komentari