50. Međunarodni LORIST – raj za svakog lovca i ribolovca

50. Međunarodni LORIST – raj za svakog lovca i ribolovca

Jedna od najznačajnih jesenjih manifestacija za svakog lovca i ribolovca u Srbiji i to već 50 godina zaredom svakako je novosadski Sajam lova i ribolova pod imenom Lorist. Danas, on ima izuzetno veliki značaj ne samo za unapređenje lovstva i ribolovstva u Srbiji, već i za razvoj domaćih turističkih potencijala i ponuda, ali i održavanje bogatog biodiverziteta u svim krajevima naše zemlje.  

 

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem „Vojvodinašume“ za ovogodišnji sajam pripremljena je izložba na kojoj je predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. Ovo je bila najveća izložba te vrste za 2017. godinu u celoj Evropi.  

LORIST okupio duplo više izlagača nego prošle godine 

Veliku ulogu u lovstvu i ribilovstvu Srbije ima i javno preduzeće “Srbijašume”, koje trenutno gazduje sa 44 lovišta, šumama i šumskim zemljištem na skoro 900.000 hektara, a upravlja i sa 3 velika ribarska područja. Zato je ovo preduzeće imalo jedan od najupečatljivijih štandova na Sajmu.
 

Sajam lova i ribolova - ©Agromedia

Takođe, nakon 10 godina, na ovogodišnjem Loristu okupili su se i predstavili i svi nacionalni parkovi u Srbiji: Fruška Gora, Tara, Kopaonik i Đerdap. Sva ova područja spadaju u zaštićena prirodna dobra prve kategorije, a održivo korišćenje njihovih resursa je zakonom dozvoljeno i za lovce i za ribolovce.

Pravi lovci poštuju etički kodeks

Sajam lova i ribolova - ©Agromedia


Za 50. po redu Lorist moglo bi da se kaže da predstavlja pravi raj za lovce i ribolovce. Na njemu ima svega, počev od odeće i obuće koja je specilano prilagođena njihovim potrebama, preko najrazličitijih štapova, mamaca i druge opreme za pecanje, durbina, dvogleda i noževa svih veličina, sve do samostrela, pištolja, pušaka i karabina za koje su potrebne posebne dozvole, ali i malo dublji džep.
 

Sajam lova i ribolova - ©Agromedia  

Lov i ribolov su najstarije delatnosti čoveka koje su se oblikovale kroz istoriju i razvijale posebnu kulturu još od prvobitne zajednice do danas. Zato su u svetu uvek postojale etičke norme koje su određivale pravo na plen i odnose lovaca prema divljači. Međutim, savremeno doba donosi velike mogućnosti zloupotrebe moći čoveka. Zbog novih tehnologija etička pravila moraju da se poštuju više nego ikada pre. Zato su lovačke i ribolovačke organizacije dužne da neguju lovno ribolovačku kulturu i navike, a svi zajedno u obavezi smo da širimo i jačamo svest i brigu o zaštiti prirode i svih njenih bogatstava.


Sagovornici:
Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 
Aleksandar Ćeranić, Lovački savez Srbije  
Nenad Novaković, Srbijašume
Brankica Sein, Nacionalni park Fruška Gora
Goranka Kalember, Capriolo
Miladin Vitorović, ribolovac iz Smedereva
Vladimir Strugar, lovac iz Novog Sada
Goran Panić, ribolovac iz Laćarca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica