Zašto dolazi kineski ministar poljoprivrede u Topolu?

Zašto dolazi kineski ministar poljoprivrede u Topolu?

Ministar poljoprivede Narodne Republike Kine posetiće polovinom sledećeg meseca Srbiju. Od dva dana predviđena za posetu, jedan će provesti u Topoli, potvrdio je Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine, koji je dolazak ministra za agrar najmnogoljudnije zemlje sveta najavio kao događaj od velike važnosti.

 

Poseta Šumadiji planirana je za 15. januar. Zbog čega od svih opština kineski ministar dolazi baš u Topolu može se tek naslutiti po obimnim pripremama koje su počele još polovinom decembra.
 

Proizvodnja voća u Topoli - © Foto: Biljana Nenković

U delegaciji iz Kine na čijem će čelu biti ministar, biće i direktori najvećih državnih firmi iz oblasti poljoprivrede. Predstavnici Kine obići će fabriku za preradu voća i povrća u Jarmenovcima, gde će razgovarati o mogućnostima partnerstva za proširenje kapaciteta. Iz ove fabrike izvozi se pekmez od šljiva u Nemačku i Austriju.
 

Zašto je odabrana Topola, objašnjava podatak iz Privredne komore Kragujevca koji govori da je ova opština imala najbolje rezultate u poljoprivredi južno od Save i Dunava.

Susret sa delegacijom visokog gosta imaće i proizvođači mleka iz Šumadije. Na sastanak sa kineskim zvaničnicima pozvane su i sve mlekare iz okruženja, poput Meglea, Kuča iz Kragujevca, zatim Granice iz Mladenovca. Kinezi su zainteresovani i za program sušenog voća, a posebno za vina sa Oplenca. Još nije odlučeno u kojoj će od mnogobrojnih vinarija ovog kraja biti organizovana prezentacija, ali je već poznato da su Kinezi naročito zainteresovani za vina.
 

Tov junadi  - © Foto: Biljana Nenković


Prošle nedelje na predstavljanju agrarnog budžeta napomenuto je da su „potrebne velike količine goveđeg mesa“ i da će ministarstvo tome posvetiti posebnu pažnju.

Ministar Nedimović poručio: Treba nam što više goveđeg mesa! 

Sve je veća tražnja za goveđim mesom na tržištu Evropske unije. Ali, Srbija ima i tri potpisana sertifikata sa Kinom za izvoz junetine“, rekao je ministar Branislav Nedimović.
 


Svi znaju da smo voćarski kraj, ali treba napuniti štale kako bismo pratili tražnju i tokove na tržištu.


Da bi podstakli proizvodnju mesa i prerađivačke kapacitete potrebno je prvo napuniti farme za tov junadi. Predsednik Skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović, kaže da će obnavljanje stočnog fonda biti prioritet.

Pilot-projekat u Topoli – navodnjavanje voćnjaka

Svi znaju da smo voćarski kraj, ali treba napuniti štale kako bismo pratili tražnju i tokove na tržištu. Topola će biti centar Šumadije u saradnji sa Kinom kada je u pitanju agrar. Posle deset godina u blizini Topole nedavno je otvorena novoizgrađena farma za junad“, otkrio je Jovanović neke od razloga posete kineske delegacije Oplencu.
 

Proizvodnja povrća u Topoli - © Foto: Biljana Nenković

Zašto je odabrana Topola, objašnjava podatak iz Privredne komore Kragujevca koji govori da je ova opština imala najbolje rezultate u poljoprivredi južno od Save i Dunava.

Šta i koliko Topola može da ponudi Rusima?

Poseta je, kažu srpski zvaničnici, tim pre značajna jer će 2017. godine veliki deo subvencija i podsticaja odlaziti na tov junadi. Lokalne vlasti će do Nove godine podneti molbu Kinezima da klanicu na Oplencu stave u funkciju, s obzirom na to da su rešeni imovinsko-pravni odnosi za taj objekat. U čemu će kineska delegacija videti interes ostaje da se vidi. A šta će Topola dobiti u saradnji sa velikom Kinom? Na to pitanje Jovanović odgovara: „Šta god da im se svidi, mi ćemo biti da dobitku!

Sagovornici:
Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede
Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica