Zabrana kretanja: Kako do POSEBNIH POTVRDA za odlazak na njivu?

Zabrana kretanja: Kako do POSEBNIH POTVRDA za odlazak na njivu?

 Podnesite zahtev na vreme za podsticaj u biljnoj proizvodnji - © Pixabay

Od prvog marta počelo je podnošenje zahteva za ostvarivanje osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji, međutim Uprava za agrarna plaćanja obavestila je da će bespovratna sredstva biti isplaćena i bez podnošenja zahteva. Osim toga poljoprivrednici će u vreme zabrane kretanja od 20 do 5 časova morati da imaju posebnu potvrdu za kretanje.

Uprava za agrarna plaćanja odlučila je da ukloni ovaj obavezni deo postupka za dobijanje bespovratnih sredstava, te od sada svi poljoprivrednici koji još uvek nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, to ne moraju ni da urade, odnosno bespovratna sredstva će im biti isplaćena i bez podnošenja zahteva.

Iznos podsticaja je 5.200 dinara po hektaru: 4.000 dinara je osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji, a 1.200 dinara je regres za dizel gorivo (šezdeset litara dizel goriva po hektaru se regresira sa po 20 dinara po litru).

Zabrana kretanja za poljoprivrednike - © Agromedia

Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019. svim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti novac i za 2020. godinu, iako nisu podnosili zahtev. 

Pojedini poljoprivrednici u 2020. ostvaruju pravo na podnošenje zahteva za podsticaje za biljnu prozivodnju.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je da, “Što se njih tiče dovoljno je da pošalju mejl na [email protected] sa osnovnim podacima. Mi ćemo na našem sajtu dati osnovne instrukcije kako da nam pošalju informacije. Na osnovu toga ćemo obraditi zahteve, tako da ni oni neće biti uskraćeni za ovu meru”.

Za odlazak na njivu u vreme zabrane potrebne potvrde

Kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede, odobrenje za kretanje je potrebno vlasniku ili korisniku zasada ili druge poljoprivredne površine, u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, koje obavlja u vreme zabrane kretanja, od 20.00 do 5.00.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede se navodi da se zahtev za odobrenje kretanja podnosi Upravi za zaštitu bilja na mejl [email protected], odnosno na odgovarajući broj telefona, a prema okrugu za koji se traži dozvola za kretanje.


Kako je precizirano, u prijavi je potrebno navesti ime i prezime lica broj lične karte i adresu koje će se kretati u periodu od 20.00 do 5.00, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.

Dozvola kretanja će važiti samo za taj dan u periodu od 20.00 do 5.00, a rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova.

Prijave za Južnobački, Srednjebanatski, Južnobantski, Severnobanatski, Sevrnobački, Zapadnobački i Sremski okrug mogu se podneti na telefone 064 8818449.


Za Grad Beograd, Podunavski, Braničevski, Zaječarski, Borski, Pomoravski, Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Toplički i Pirotski okrug poljoprivrednici treba da se jave 064 8818486.

Poljoprivrednici iz Mačvanskog, Moravičkog, Kolubarskog, Zlatiborskog, Rasinskog i Raškog okruga mogu da pozovu 0648818412.



Izvor: Uprava za agrarna plaćanja, TV Prva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica