Vreme JE ZA VEZIVANJE izdanaka maline, UZMITE u obzir zdrave izdanke SA VITALNIM PUPOLJCIMA

Vreme JE ZA VEZIVANJE izdanaka maline, UZMITE u obzir zdrave izdanke SA VITALNIM PUPOLJCIMA

Krajem prethodne nedelje Prognozno-izveštajna služba uočila je zasade maline u fazama od mirovanja do početka rasta glavnih pupoljaka, u zavisnosti o kom delu Srbije je reč. Shodno tome, predložen je ovaj period za početak vezivanja izdanaka maline, a evo i na koji način bi trebalo sprovesti ovaj tretman.

Iz ove službe navode da je valjano vezivati one izdanke koji imaju vitalne pupoljke, i da su ujednačeno razvijeni. Predloženo je orezivanje viška izdanaka sve do osnove, a potom i iznošenje iz zasada.

Iz PIS-a preporučuju i da se uklone lastari sa simptomima biljnih bolesti, a ujedno i oni koji su infestirani štetnim organizmima: “Treba obratiti pažnju na bele ispucale lastare tj. lastare koji su zaraženi sa prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didimela applanata) i sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi)”.

O ovome posebno povesti računa

Radi što uspešnijeg vezivanja o ovome posebno treba voditi računa: “Prilikom vezivanja treba da se na 1 dužni metar špalira veže 4 do 6 kvalitetnih izdanaka”.

Nakon vezivanja izdanaka, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi prouzrokovača gljivičnih i bakterijskih bolesti, PIS preporučuje tretman nekim od sledećih bakarnih preparata:

  1. Everest (a.m. bakar – oksid) 0,4% ili
  2. Nordox 75 WG (a.m. bakar – oksid) 0,2% ili
  3. Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35%.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja, preporuka je primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin 2%.

Preporučena je i primena preparata koji je već gotova kombinacija bakra i mineralnog ulja kao što je Plavo ulje u koncentraciji 2%.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica