Vesti – Treći Festival šumadijskih vina – 14 vinarija otvara svoja vrata!

Vesti – Treći Festival šumadijskih vina – 14 vinarija otvara svoja vrata!

U Topoli će u subotu, 11. juna, biti održan Festival šumadijskih vina. Ovo je treća godina zaredom kako Udruženje vinara Šumadije organizuje manifestaciju čiji je jedini cilj promocija vina i vinogradarstva ovog kraja.
 

Festival vina © foto: Biljana Nenković

 

Festival se održava na platou ispred Kraljevog podruma. U pitanju je vinarija koju je početkom 20. veka osnovao i sazidao kralj Petar I Karađorđević, a dovršio je kralj Aleksandar.

Organizatori su se opredelili zaautentični ambijent u kome se vino pravilo pre više od jednog veka kako bi ukazali na dugu tradiciju vinogradarstva na Oplencu. Vina kralja Petra pila su se na evropskim dvorovima tog vremena, a podrum, vinarija i vinogradi obnovljeni su pre desetak godina.
 

Festival otvorio pesnik Dobrica Erić © foto: Biljana Nenković

Festival vina na Oplencu u ovoj formi organizovan je prvi put pre tri godine. Iako je te godine poseta bila skromna, u međuvremenu su pobeđene „dečije bolesti“ u organizaciji i već prošle godine, osim posetilaca iz cele Srbije, počeli su da pristižu i stranci. Na festivalu se predstavljaju isključivo vina iz Šumadije. U ovom trenutku ima preko 20 vinara, a 14 ih je u Udruženju vinara Šumadije koji će, prvi put u istoriji ovog kraja, na svoje etikete iz ovogodišnje berbe moći da stave oznaku geografskog porekla.
 

Sve vinarije iz Šumadije otvoriće drugog dana festivala svoje podrume za posetioce radi degustacije i upoznavanja sa procesima pravljena vina.


Festival počinje u subotu u 17 sati. U 18.30 u vinariji kralja Petra biće organizovan master klas na temu vina Šumadije. Radionicu će voditi Darel Džozef, međunarodni vinski novinar i ocenjivač na takmičenju Dekanter iz Beča. On još od 1995. godine prati vinsku scenu u centralnoj, južnoj i jugoistočnoj Evropi. Poznavaoci ove oblasti koji žele da prisustvuju predavanju treba da se prijave najkasnije do 5. juna na mejl [email protected] zbog ograničenog broja mesta.
 

Prvi Festival Šumadijskih vina © foto: Biljana Nenković

Drugog dana festivala je takozvani Dan otvorenih vrata. Naime, sve vinarije iz Šumadije otvoriće svoje podrume za posetioce radi degustacije i upoznavanja sa procesima pravljena vina.


Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica