Obeleženo 170 godina zadrugarstva u Vojvodini

Obeleženo 170 godina zadrugarstva u Vojvodini

Zadružni savez Vojvodine, na svečanoj akademiji u Kongresnom centru Novosadskog sajma, obeležio je 170 godina zadrugarstva u Vojvodini. Svečanosti su, osim brojnih zadrugara kojima je ovaj skup i bio namenjen, prisustvovali zvaničnici Pokrajine, predstavnici Zadružnih saveza Srbije i regiona, kao i brojni naučni radnici i stručnjaci iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

170 godina zadrugarstva u Vojvodini - © Poljoprivrednik

Pozdravljajući učesnike skupa, Radisav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, podsetio je da je prva zadruga u Pokrajini osnovana 1846. godine. To Vojvodinu čini jednim od regiona s najdužom tradicijom zadrugarstva u svetu.

Danas u Vojvodini postoji 400 aktivnih zadruga, u proseku jedna po naseljenom mestu, istakao je Jovanov i napomenuo da postoji mnogo neiskorišćenih kapaciteta za zadružno organizovanje.

Na svečanosti je predstavljena monografija „170 godina zadrugarstva u Vojvodini“, a uspešnim zadrugama i istaknutim zadrugarima uručene su jubilarne povelje Zadružnog saveza Vojvodine. 

Na ovoj svečanosti, rođendan je slavio i časopis „Poljoprivrednik“, koji već 60 godina čini deo vojvođanske i srpske poljoprivredne porodice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica