Veliki deo prihoda u domaćinstvima dolazi od penzija i poljoprivrede

Veliki deo prihoda u domaćinstvima dolazi od penzija i poljoprivrede

Prihodi domaćinstava u Srbiji su 828 dinara manji od izdataka. Pored primanja iz redovnog radnog odnosa, veliki deo prihoda dolazi od penzija, poljoprivrede, lova i ribolova.
 

Veliki deo prihoda u domaćinstvima dolazi od poljoprivrede, lova i ribolova - © Pixabay

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosili su 60.639 dinara, a prosečni izdaci 61.639 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. 

Kako je navedeno, prosečni prihodi su za 4,1% veći nego u istom periodu prethodne godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava su veći za 3,3%.

Najveći udeo u prihodima domaćinstava imaju primanja iz redovnog radnog odnosa (49%), penzije (31,7%), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (5,6%), naturalna potrošnja (4,3%), ostala primanja od socijalnog osiguranja (2,5%), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,4%).
 

Veliki deo prihoda u domaćinstvima dolazi od poljoprivrede, lova i ribolova - © Pixabay

U ličnoj potrošnji domaćinstava najveći izdaci su za hranu i bezalkoholna pića (35,4%) i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva (17,6%).

Slede izdaci za transport (8,7%), za ostale lične predmete i ostale usluge (6%), za rekreaciju i kulturu (5,2%), za komunikacije (5,2%), za odeću i obuću (5,2%), za alkoholna pića i duvan (4,9%), za opremu za stan i tekuće održavanje (4,3%), za zdravlje (3,9%).

Podaci o prosečnim mesečnim primanjima i izdacima dobijeni su na osnovu ankete koja je sprovedena u 1.591 domaćinstvu.


Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica