Da li će Srbija ipak dobiti zeleno svetlo za IPARD?

Da li će Srbija ipak dobiti zeleno svetlo za IPARD?

Srbija  bi u novembru od Evropske komisije mogla da dobije „zeleno svetlo“ za korišćenje pretpristupne pomoći iz programa IPARD za poljoprivredu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Jelena Stojović.

IPARD - © Pixabay

Jelena Stojović je na zasedanju Odbora za praćenje primene pretpristupnog programa za razvoj sela od 2014. do 2020. godine navela da će do sredine otkobra biti podneta dokumentacija za korišćenje pomoći iz programa IPARD. Takođe, ona navodi da bi novac poljoprivrednicima bio dostupan krajem ove ili početkom iduće godine.

„Napravili smo napredak u nekoliko oblasti, unapredili pravne procedure i institucionalni okvir i kapacitete svih IPARD tela“, rekla je Stojovićeva i dodala da je završena zgrada Uprave za agrarna plaćanja, što je bio uslov da bi Srbija dobila novac iz EU za poljoprivredu.

Srbija u trci za novac od IPARD fondova

Kako je već pomenuto ranije, već krajem novembra biće poznato da li će biti odblokirane poslednje prepreke za početak povlačenja novca za srpsku poljoprivredu iz IPARD fondova Evropske unije. Konačnu ocenu daće predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu Evropske komisije koji 26. novembra dolaze u Beograd.

Čak i da dobijemo zeleno svetlo poljoprivrednici će sledeće godine moći da konkurišu za 15 miliona evra, a reč je bespovratnoj pomoć za agrar.

Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica