U ovoj zemlji se za 40 godina niko neće baviti poljoprivredom

U ovoj zemlji se za 40 godina niko neće baviti poljoprivredom

Prema proceni stručnjaka, prosečne temperature u ovoj afričkoj zemlji će do 2060. godine porasti za najmanje 1,1 stepen, a možda i za 3,1 stepen. Klimatske promene kroz koje ova zemlja već sada prolazi biće uzrok nestajanja plodnog zemljišta, a samim tim i poljoprivrede.

Pustinja Sahara - © Pixabay

Sudan, koji se nalazi u Sahelu, prelaznom klimatskom pojasu između Sahare na severu i tropskih područja na jugu, bio je pun baobaba i akacija, mestimično čak prošaran i travnatim područjima. Mnoga od njih danas se vrlo brzo pretvaraju u pustinje – propada prirodna raznolikost i uslovi za poljoprivredu i stočarstvo.

 

Izborite se sa sušom pomoću adekvatne agrotehnike – savetuju stručnjaci!

Zemlja koja je u poslednjih nekoliko decenija bila poprište ratnih sukoba sada je na meti velikih klimatskih promena. Prema procenama Ujedinjenih nacija, poljoprivredom ili stočarstvom uskoro neće moći da se bavi 1.9 miliona ljudi kojima je to jedini način da prežive.

Sudan je trenutno 15. najnesigurnija zemlja na svetu po stabilnosti ishrane svog stanovništva, a situacija će ubuduće biti još gora. Kako se na klimatske promene uvek nadovezuju i opasnosti od epidemija, na listi bolesti koje prete Sudanu u bliskoj budućnosti su malarija, žuta groznica i kolera.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica