U Beču cveta urbano pčelarstvo

U Beču cveta urbano pčelarstvo

Bujno zelenilo i veoma mala upotreba pesticida čine gradove idealnim mestima za pčele. Još jedan od gradova koji se pokazao idealnim za razvoj urbanog pčelarstva je i Beč.

Urbana košnica - © Pixabay

Košnice se mogu naći na krovovima zgrada Bečke državne opere, Secesije, Prirodnjačkog muzeja i Muzeja istorije umetnosti. Nekoliko košnica udomilo se i na krovu gradske Skupštine, kao i na krovovima hotela a turisti mogu za doručak da probaju med koji se dobija od pčela sa njihovog krova.

U mnogim zemljama trend uzgoja pčela u urbanim sredinama sve je prisutniji. Najizraženije urbano pčelarstvo se već uveliko razvija u  Severnoj Americi i Evropi. Primer za to su košnice koje se nalaze na zgradi Evropske agencije za zaštitu prirodne sredine u Kopenhagenu, kao i u Berlinu na zgradi parlamenta. Beograd počinje da prati te trendove, pa ćemo uskoro i mi viđati košnice i na ravnim krovovima grada.

Pročitajte više o tome gde je kod nas u Srbiji postavljena prva košnica

Grad koji obiluje parkovima i cvećem idealno je mesto za pčele. Na poljima gde se gaje industrijske biljke koristi se velika količina pesticida, kao i u voćnjacima, pa je pčelama neuporedivo zdravije da se hrane po gradskim parkovima i baštama.

Izvor: Večernje Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica