TRAKTOR NA BATERIJE – Novo u proizvodnji New Holland-a

TRAKTOR NA BATERIJE – Novo u proizvodnji New Holland-a

Kako u drugim sverama, tako i u poljoprivredi i mehanizacije stvari se menjaju. New Holland će omogućiti da traktor pokrećete putem pametnog mobilnog telefona, imaće punjive baterije koje mogu da izdrže čitav jedan radni dan u polju. 

New Holland traktor

New Holland prikazuje prototip električnog i autonomnog traktora. Takozvani T4 Electric Pover ima bateriju i isporučuje do 120 KS. Slediće varijanta Case IH. Proizvodnja će početi krajem 2023.

Nev Holland pokazuje prototip električnog i autonomnog traktora na Tech Dai-u koji je organizovala matična kompanija CNH u Arizoni (SAD). To je T4 Electric Pover razvijen kroz saradnju između R&D centra u Burr Ridge-u (Illinois), fabrike traktora u Italiji i Monarch Tractor-a. Drugi proizvođač traktora iz Kalifornije se fokusira na elektrifikaciju i autonomiju.

CNH ima ekskluzivni, višegodišnji ugovor o licenciranju za tehnologije elektrifikacije sa Monarch Tractor-om. CNH Industrial takođe poseduje manjinski udeo u kompaniji Monarch iz Silicijumske doline.

Napajanje na baterije

T4 isporučuje do 120 KS snage motora, do 440 Nm obrtnog momenta i kreće se do 40 km/h. Prema CNH Industrialu, baterija, čiji detalji nisu objavljeni, ima dovoljno skladišnog kapaciteta za jedan radni dan, u zavisnosti od profila primene. Sa sistemom brzog punjenja, baterija bi se potpuno napunila za jedan sat.

Električni i autonomni traktor takođe obezbeđuje struju za spoljnu upotrebu, omogućavajući mu da služi kao generator. Snaga se takođe može koristiti za pogon priključnih mašina, iako je traktor i dalje opremljen konvencionalnom hidraulikom i PTO. Zanimljivo je da je traktor opremljen utičnicama i bilo bi vam dozvoljeno da ih koristite za zavarivanje ili bušenje.

Autonomne karakteristike

Pored električnog, T4 Electric Pover takođe ide autonomno. Kabina je opremljena senzorima, kamerama i kontrolnim jedinicama. Traktor bi bilo moguće daljinski aktivirati putem pametnog telefona, a u takozvanom režimu „Shadov Follov Me“ moguće je imati dva ili više traktora koji rade isti posao u sinhronizovanom režimu.

Za električni i autonomni traktor se kaže da ima sistem za detekciju od 360 stepeni, pametnu telematiku i automatski sistem upravljanja. Preko vanboard sistema moguće je pratiti traktor, kao i nivo baterije.

Traktor

90% manje buke

Prema rečima proizvođača, električni traktor je 90 odsto tiši nego što smo navikli od dizela, a bilo bi i manje vibracija. Prema proizvođaču, traktor je takođe agresivniji, efikasniji i ima bolju kontrolu vuče od dizel varijante. Za traktor se takođe kaže da lakše menja smer kretanja.

Komercijalna proizvodnja električnog i autonomnog traktora T4

Očekuje se da će komercijalna proizvodnja početi krajem 2023. godine, nakon čega će uslediti i širi asortiman. Električni traktor će biti predstavljen pod brendom Nev Holland; verzija Case IH-a će takođe uslediti kasnije. Traktor dolazi u novoj boji: čista plava boja. Poznati amblem lista Nev Hollanda osvetljen je na traktoru, a zadnja svetla se takođe izdvajaju od konvencionalnih dizel traktora.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.