Prve procene: Šteta od suše 500 miliona evra

Prve procene: Šteta od suše 500 miliona evra

Poljoprivreda će, prema prvim procenama, zbog suše pretrpreti štetu od 500 miliona evra. Pšenica je požnjevena pre tropskih vrućina, ali je zato desetkovan rod kukuruza i soje. Oštećeni su i voćari i povrtari koji nisu navodnjavali zemlju.

Kukuruz - © Pixabay 

Požeške voćnjake obrstila je suša. Zbog loše sezone gube i proizvođači i sezonski radnici. Milomir Ristović jedan je od malobrojnih koji je imao dobar rod maline. Nije se uzdao u kišu već u sistem kap po kap.

“Lastari su ostali mali, plodovi su sitni, berba se završila mnogo pre nego što bi trebalo. Ja imam tu sreću da sam imao mogućnosti da zalivam. Nisam žalio, uložio sam 4,5 hiljada evra za ove tri, četiri godine otkako sam počeo da radim“, kaže Milomir Ristović, proizvođač iz Srednje Dobrinje kod Požege.

Ni povrtari sa juga Srbije nisu želeli da rizikuju. Zalivanjem je sačuvano gotovo 2.000 hektara pod plastenicima u leskovačkoj kotlini. Dalibor Stojković, proizvođač iz Vinarca kod Leskovca kaže da navodnjava svaki dan, 40 do 50 minuta i to sa malo vode.

Teško je radnicima ali i žednim poljima pod kukuruzom. Prve procene su da je šteta na usevima oko 40 odsto. Kiše je palo deset puta manje nego što treba, pa su zbog roda zabrinuti i ratari i stočari.

Maline - © Agromedia 

“Mislili smo da je 2012. loša godina, i da je mnogo gora, međutim, ova je za pedeset odsto i više čak podbacila. Kao što smo videli, vidi se iz priloženog kakav je kukuruz, za branje, ovde nema ništa, za vršaj isto, samo silaža, i to koja je sto posto nekvalitetna”, kaže Nikola Bojić, poljoprivrednik iz Majura.


Loši vremenski uslovi nisu išli na ruku ni soji i šećernoj repi. Pojedine kulture bolje su podnele leto bez kiše.

“Na nekim mestima u Vojvodini već je počela žetva suncokreta. Najavljuje se da će ranije krenuti neke od prolećnih kultura. Ono što je interesantan podatak da su manje količine i pšenice, ali da se zbog ovakvih okolnosti najavljuje veći kvalitet zrna”, kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Velike suše koje smo u poslednje dve decenije imali u proseku svake druge godine nisu bile dovoljna opomena. U Srbiji se navodnjava svega tri odsto zemljišta.


Izvor: RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica