Srbiji ODOBREN izvoz sadnica leske

Srbiji ODOBREN izvoz sadnica leske

Evropska komisija je nakon sprovodjenja opsežnih i složenih procedura, odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva. Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske unije.

Leska - ©Canva

Dodaje se da su prve zemlje koje su dobile izuzeća Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska.

Istaknuto je da je Srbija tom odlukom EК medju prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su pored ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu uključujući i sitem organizacije kontrola, te izveštaje o registraciji pesticida.

Podseća se da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine.

U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naglasili da je odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takodje imali veliki udeo u pripremi teške i obimne dokumentacije.

Izvor: Rs.N1info

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica