Srbi udišu najzagađeniji vazduh u Evropi!

Srbi udišu najzagađeniji vazduh u Evropi!

Vazduh u Srbiji spada u najzagađenije u Evropi, a prečišćava se svega 10% otpadnih voda u našoj zemlji, zaključak je trećeg po redu izveštaja pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi”, koji je nedavno održan u Media centru u Beogradu.

 

Srbi udišu najzagađeniji vazduh u Evropi - © Pixabay

Godišnji izveštaj organizacije civilnog društva Koalicija 27 sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora s Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27.

Ovaj izveštaj, kako se navodi u saopštenju Koalicije 27, predstavlja kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da unapredi i doprinese poboljšanju realnog stanja životne sredine.

Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, često se u javnosti i medijima pominje kao najobimnije i najskuplje. Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije, istakla je da je situacija u našoj zemlji, kada je reč o zaštiti životne sredine, daleko od povoljne.
 

Srbija prečišćava jedva 10% otpadnih voda - © Pixabay

To se pre svega odnosi na podatak Evropske agencije za životnu sredinu da vazduh u Srbiji spada u najzagađenije u Evropi. 

Takođe, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije ekonomski troškovi koji su nastali zbog preuranjenih smrtnih slučajeva, a koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji, iznose 33,5% BDP-a. 

Isto tako, u našoj zemlji prečišćava se samo 10% otpadnih voda, dok je u budžetu Republike Srbije za upravljanje vodama u 2017. godini predviđeno samo 0,2%, objasnila je Tanja Petrović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica