Prolećna setva teče PO PLANU – Rad na njivama produžen do 20h

Prolećna setva teče PO PLANU – Rad na njivama produžen do 20h

Vanredno stanje i ograničeno kretanje nakon 17h uticali su na sve, pa tako i na poljoprivredne proizvođače koji ovih nekoliko dana lepog vremena moraju maksimalno da iskoriste i obave prolećnu setvu ratarskih kultura. Izuzetak nije ni Janko Turčan koji, kao i ostali poljoprivrednici, radove u njivi mora da obavlja bez obzira na vanredno stanje. On za sada nema nikakvih poteškoća i sve teče po planu.

„Mi u Staroj Pazovi nemamo nikakvih problema, za sada, zato što imamo jako dobru saradnju sa mesnom zajednicom i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova odeljenjem u Staroj Pazovi. Svakodnevno smo u kontaktu sa komandirom te stanice. Znaju ko smo, znaju koji ljudi se bave poljoprivredom, te nemamo nikakvih problema“, kaže Janko.

Prema njegovim rečima, od njih imaju odobrenje da rade na njivama, odnosno da se vrate kućama do osam sati uveče.

„Od jutra do osam sati uveče mislim da može mnogo da se napravi po njivama“, smatra Janko.

Mnogi opštinski štabovi za krizne situacije doneli su odluku da poljoprivrednici, koji moraju da obave aktuelne radove na njivama, mogu da se kreću atarskim putevima i borave na otvorenom bez sankcionisanja u periodu od 17h do 20h. Dakle, svi poljoprivredni proizvođači ukoliko za prevoz i rad koriste traktor ili neku drugu poljoprivrednu mašinu mogu da se kreću nesmetano. Ova odluka odnosi se na lica svih starosti.

Prolećna setva u doba karantina - © Agromedia

Prema rečima Jovice Jakšića, predsednika NAPS-a oni ostaju na njivi dok ne završe jer imaju interni dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnim kriznim štabovima da mogu da ostaju i duže, ako su u traktoru. „Ako bi se pridržavali tog vremena ne bismo uspeli da uradimo ništa. Mi bukvalno radimo danju i noću. Treba da ugrabimo, ne svaki dan, nego svaki sat da bi odradili šta treba da se odradi“, kaže Jovica.

Kako sam kaže, poljoprivreda najviše zavisi od vremenskih uslova i vremenskih rokova. Sada je lepo vreme, a za 10-15 dana možda budu kiše koje mogu trajati i više dana i oni tada neće moći da uđu u njive.

Što se tiče nabavke semena i sredstava za zaštitu bilja, mnogi poljoprivredinci su to odavno nabavili. Potrebne količine goriva takođe su na vreme obezbeđene. Za poljoprivredniike, kao što vidite, nema problema i poteškoća, a svi radovi odvijaju se na vreme i po planu. Osim osnovnih uslova i mera opreznosti koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede naši sagovornici savetuju ostalim poljoprivrednicima da se pridržavaju i sledećeg:

„Što više izbegavajte magistralne puteve. Krećite se atarskim putevima. Ono što mora magistralnim putem je uputiti se ka kući. Traktor mora da ima zakačenu priključnu mašinu. Ne možete se voziti kroz selo samo sa traktorom“.


Sagovornici:
Janko Turčan, poljoprivrednik iz Stare Pazove
Jovica Jakšić, predsednik NAPS-a

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica