Prave posledice suše osetićemo tek naredne godine

Prave posledice suše osetićemo tek naredne godine

Srbija je u prvih sedam meseci izvezla za 6,5 odsto više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego prošle godine. Vrednost izvoza iznosila je 1,9 milijardi dolara, a zabeležen je i rast suficita u sektoru poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 8,6 odsto.

Posledice suše osetićemo tek naredne godine - © Pixabay

Ovom rezultatu doprineo je izvoz prošlogodišnjih zaliha žitarica i smrznutog voća. Upravo zbog toga gubici od suše biće vidljiviji tek naredne godine, ističu analitičari.

Vojislav Stanković, stručnjak za agrar, kaže da bi ove godine mogli da očekujemo rekordni izvoz poljoprivrednih proizvoda i da je rastu najviše doprineo veći plasman ranog voća i povrća na tržište EU i Rusije. Ukupni rezultati tog sektora nadmašili su izvoz žitarica i on očekuje da će se taj trend nastaviti i do kraja godine. U prvih sto izvoznih proizvoda srpske privrede sedam je iz sektora voćarstva, što do sada nikada nije bio slučaj, ističe sagovornik.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih sedam meseci 2017. u izvozu su standardno dominirali voće i povrće (503 miliona dolara) i žita (424,7 miliona dolara) ali je najveći skok ostvaren u mesnoj industriji. Domaći izvoznici imali su za 40 odsto bolje rezultate u plasmanu mesa i prerađevina što je delimično rezultat turističke sezone i većeg izvoza u Crnu Goru ali pre svega rasta izvoza u Rusiju. Direktor i vlasnik Industrije mesa „Topola” Vukoje Muhadinović kaže da je srpskim izvoznicima odgovarao četvoromesečni rast rublje i da je u tom periodu izvezena veća količina mesa i prerađevina na to tržište.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica