PALA ODLUKA: U narednih 6 meseci NEMA carine na đubriva

PALA ODLUKA: U narednih 6 meseci NEMA carine na đubriva

Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka neće se cariniti narednih 6 meseci kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine ovih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede.

Agromedia

Vlada Srbije usvojila je Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini među kojima su azotna đubriva i bezvodi amonijak.

Izmena odluke je u primeni od 22. januara 2022. godine.

“Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika”, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS.

On je naveo i da je na svetskom tržištu nestašica mineralnih đubriva, a da se zavisnost od uvoza može sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od povećanja potrošnje đubriva.

Konkurencija će, prema njegovim rečima, poljoprivredi obezbediti “najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje”.

U Srbiji postoje tri proizvođača mineralnih đubriva, Eliksir Prahovo,  Eliksir Zorka i PROMIST. Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPK đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva.

Srbija u proseku uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK đubriva najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, navodi PKS.

Izvor: novaekonomija.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica