Ovo su AKTUELNE i PREPORUČENE mere zaštite zasada kajsija, breskve, nektarine i jabuka ZA POČETAK MARTA

Ovo su AKTUELNE i PREPORUČENE mere zaštite zasada kajsija, breskve, nektarine i jabuka ZA POČETAK MARTA

Prema najnovijim informacijama Prognozno-izveštajne službe proizvodni zasadi kajsija, breskve, nektarine i jabuka uglavnom se nalaze u fazi bubrenja pupoljaka, na početku ili pri kraju faze. U ovom periodu PIS preporučuje sledeće tretmane zaštite i prevencije od prouzrokovača različitih infekcija.

Kako navode iz PIS-a, jabuke se nalaze u fazi od početka bubrenja pupoljaka do pojave zelenih listića. Podunavlje je region u kom su registrovane najodmaklije faze. Prognozirano je da će s najavljenim padavinama doći do oslobađanja askospora prouzrokovača čađave krastavosti.

U zasadima jabuka gde je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića,  preporučuje se primena nekog od preparata na bazi bakra:

  • Funguran OH 2 kg/ha
  • Bakarni oksihlorid 50 0,5-0,75%
  • Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha
  • Fungohem SC 0,1,5 – 0,3%
  • Everest 0,3 – 0,4% ili dr.

Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog oboljenja jabuka, bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.), preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin u koncetraciji 3%.

Primenu navedenih mera zaštite je moguće sprovesti  i u zasadima krušaka koji se nalaze u fazama do mišjih ušiju.

Zaštita breskve i nektarine

Od kraja bubrenja pupoljaka do pojave zelenih listića je trenutna faza u kojoj su breskve i nektarine, prema izveštavanju Prognozno-izveštajne službe. Preporučeno je sprovođenje preventivne zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista, u zasadima koji su u fazi otvaranja pupoljaka i pri pojavi prvih listića. Preporučena je i zaštita od prouzrokovača sušenja cvetova i grana (monilioza), u zasadima koji su u početku cvetanja.

Preporučene preventivne mere važe za regione gde su najavljene padavine.


Zasadi kajsije u fazi bubrenja pupoljka do početka cvetanja

Kako je PIS registrovao u ovom periodu zasadi kajsije nalaze se u fazi bubrenja pupoljaka do početka cvetanja, te su preporučene mere usmerene na zaštitu od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (monilioza).

Izvor: Prognozno-izveštajna služba

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica