Oko 300.000 sezonaca u poljoprivredi radi na crno

Oko 300.000 sezonaca u poljoprivredi radi na crno

Svake godine za određene poslove u voćnjacima, vinogradima i na njivama potreban je rad sezonskih radnika. Poslodavci obično angažuju radnike onda kada su im njihove usluge potrebne. Sezonaca ima i među mladim, ali i starijim ljudima, a mnogima od njih je ovaj rad nešto na šta čekaju cele godine. Dobra ili loša, dnevnica je zagarantovana, ali šta je sa radnim stažom?

Oko 300.000 sezonaca u poljoprivredi radi na crno - © Pixabay 

Sezonske radnike angažuju poslodavci kojima su radnici potrebni u određenom trenutku, oni rade nekoliko dana i za taj posao uglavnom se dogovara dnevnica. Ona se obično razlikuje u zavisnosti od vrste posla i mesta gde se radi, a za deset sati rada iznosi oko 1.500 dinara.

Ipak, sezonci, kako mladi ljudi, tako i oni koji su već ušli u sedmu deceniju života, za to vreme ne ostvaruju nikakav radni staž, niti se vodi bilo kakva evidencija o njihovom radu. To će uskoro biti promenjeno jer je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, najavio donošenje Zakona o sezonskom radu.

Po njegovim rečima, u ovom trenutku taj zakon je najvažniji u borbi protiv sive ekonomije jer svake godine na sezonskim poslovima u poljoprivredi bude angažovano oko 300.000 radnika na crno koji nemaju gotovo nikakva prava.

Uvođenjem zakona u tu oblast omogućiće se njihovo prijavljivanje, a samim tim i ostvarivanje prava koja im pripadaju“, kazao je Vulin, ističući da će zakon štititi i poslodavce od svega onoga što može da se desi kada je u pitanju sezonski rad i rad uopšte.

Oko 300.000 sezonaca u poljoprivredi radi na crno - © Pixabay 

Sezonski rad je onima koji nemaju posao dobra prilika da nešto zarade, a uz donošenje tog zakona, osim novca koji će smestiti u novčanik, njihov radni status biće zakonski regulisan, odnosno za vreme dok su radno angažovani biće uplaćivani svi porezi. Da podsetimo, predviđeno je da se uvedu vaučeri, odnosno markice, koje će kupovati poslodavci, a to će omogućiti zaštitu i sezoncima, ali i poslodavcima koji ih angažuju.


Treba reći da mnogi poslodavci koji zapošljavaju sezonce uglavnom nisu imali interes da zaključe ugovor o radu već su sezonske radnike angažovali na crno, dok su im potrebni. Međutim, ima i poslodavaca koji su želeli da ceo postupak bude u skladu s važećim propisima, a to će im novi zakon omogućiti, uz pojednostavljenu proceduru. Naime, vaučeri koje će poslodavci kupovati biće dokaz da su uplaćeni porezi i doprinosi za vreme dok je radnik bio radno angažovan, ma koliko dana da je radio.

Poslodavci će kupovati onoliko vaučera koliko im je potrebno za taj dan, ili određen broj dana, u zavisnosti od toga koliko će radnika angažovati. Predviđeno je i da svaki zaposleni/sezonac ima svoju knjižicu, koja će predstavljati ugovor između poslodavca i njega i u koju će se vaučer lepiti. U nju će se upisivati i svi drugi podaci u vezi sa radnim angažmanom, iznosom ili naknadom koju zaposleni dobija kao dnevnicu, što će omogućiti da se radniku staž evidentira u Fondu PIO.

Izvor: Dnevnik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica