Održana panel diskusija „Digitalizacija u poljoprivredi – razbijamo mitove“

Održana panel diskusija „Digitalizacija u poljoprivredi – razbijamo mitove“

Panel diskusija pod nazivom Digitalizacija u poljoprivredi – razbijamo mitove, u organizaciji portala Agromedia, u saradnji sa Ringier Axel Springer (portal Moj Auto), Biosense institutom i Privrednom komorom Srbije, održana je danas u sali 2 Privredne Komore Srbije. Panel diskusija je bila podeljena u 3 dela.

Digitalizacija poljoprivrede © AGROmedia

U prvom delu panela koji je naslovljen „Razbijamo mit: poljoprivrednici su analogni“, učesnici su diskutovali o upotrebi digitalnih tehnologija u poljoprivredi: koje tehnologije koriste, putem kojih kanala dolaze do informacija i oglašavaju svoje proizvode.

Diskusiju je moderirao urednik portala Agromedia, Dejan Jovanović, a učesnici diskusije su bili Žika Karaklajić (voćar, selo Brestovik), Jovica Jakšić (predsednik NAPS-a, ratar, selo Bavanište), Vladimir Ivanović (portal Seoski turizam, Ljig), Milan Simić (MTS, Beograd), Predrag Nikić (Knez Petrol, Knez Agrar).

Prisutni su istakli značaj korišćenja i dali su prisutnima primere primene savremenih tehnologija, od značaja komunikacije putem interneta i komunikacije sa korisnicima usluga ili kupcima, i istraživanja tržišta sa ciljem usklađivanja svojih proizvoda tržištu, do upotrebe dronova, GPS kontrole nad mehanizacijom i praćenja pojedinačno svakog grla stoke na farmi.

Ušteda novca i vremena najveće prednosti „pametne“ poljoprivrede

Među prisutnima mogli su se videti, pored ljudi iz struke i privrede, učenici Poljoprivredne škole „Vasa Pelagić“ iz Kovina.


Učesnici diskusije su se složili da je digitalna tehnologija budućnost poljoprivrede. Istakli su da žele da ih prigrle i primene novine čim postanu dostupne, uz pomoć mlađih generacija koje su vičnije i spretnije sa tehnologijom.

Branislava Simanić iz Privredne Komore Srbije istakla je prednosti registrovanja poljoprivrednika kao preduzetnika, kao i pogodnosti koje to podrazumeva. Istakla je i da članstvo u PKS-u, češće poljoprivrednika u Parlamentu preduzetnika, i to omogućuje da se utiče na zakonska rešenja i poboljšanje poslovnog ambijenta.

U poslednjem delu panela Vesna Bengin iz Biosense Instituta predstavila je sistem koji ova firma nudi za poljoprivredne proizvođače – počevši od upotrebe senzora do gotovih aplikacija i digitalnih knjiga polja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica