Održan prvi „Paradajz fest“ u Lebanu – širok izbor specijaliteta od paradajza, ali i saveti stručnjaka

Održan prvi „Paradajz fest“ u Lebanu – širok izbor specijaliteta od paradajza, ali i saveti stručnjaka

Jedinstvena privredno-turistička manifestacija „Paradajz fest“ održana je od 30. jula do 1. avgusta na glavnom gradskom šetalištu u Lebanu, varoši na obalama reke Jablanice. Taj događaj okupio je gotovo sve poznate uzgajivače ovog ali i drugog ranog povrća iz svih šest opština Jablaničkog upravnog okruga, kao i iz drugih okruga u Srbiji.

„Paradajz fest“ u LebanuFoto:Tomislav Stevanović

Cena paradajza prve klase sa 10 dinara po kilogramu porasla na 40 do 60

Na gradskom šetalištu ulice Cara Dušana postavljeno je 35 štandova sa izloženim paradajzom,  gotovo svih sorti  zastupljenih na jugu Srbije u plastenicima i na otvorenom.

Prvi „Paradajz fest“ okupio je i ljubitelje hrane i specijaliteta sačinjenih od paradajza. Vredne Lebančanke prisutnim posetiocima ponudile su i pomalo zaboravljena jela, koja su velikom brzinom “nestala” odmah nakon otvaranja manifestacije.

Među izlagačima paradajza bio je i Aleksandar Kocić iz sela Svirce, jedan od organizatora nedavnih protesta uzgajivača paradajza i drugog ranog povrća u Leskovcu. Nakon tih protesta u kojima su Leskovčani u dva navrata besplatno delili paradajz leskovačkim penzionerima i korisnicima socijalne pomoći usledio je, nadamo se, trajni dogovor između uzgajivača paradajza i nadležnog republičkog ministarstva.

„Od tadašnje veoma niske cene od 10 dinara po kilogramu paradajza prve klase na kvantašu, on je ovih dana tamo dostigao veleprodajnu cenu od 40 do 60 dinara po kilogramu“, izjavio je ovom prilikom za lokalne medije povrtar Aleksandar Kocić.

ParadajzFoto:Tomislav Stevanović

Poseta direktora Privredne komore Mađarske zaduženog za Zapadni Balkan

Specijalni gost na otvaranju bio je Atila Galatoš, direktor Privredne komore Mađarske zadužen za Zapadni Balkan u društvu mr Gorana Jovića, predsednika Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug, kao i Ivana Bogdanovića, predsednika opštine Lebane. Oni su uz aplauze posetilaca, otvorili prvi ovogodišnji „Paradajz fest“ u Lebanu.

„Između Srbije i Mađarske postoje dobre poslovne i prijateljske veze. Mi smo zainteresovani za veće ulaganje naših privrednika u leskovačko povrtarstvo, jer paradajz iz Lebana je vrhunskog kvaliteta. Čuvajte tradiciju uzgoja ovog povrća, a nadam se da će ona značajno doprineti ekonomskom razvoju ovoga kraja“, istakao je ovom prilikom Atila Galatoš, direktor Privredne komore Mađarske zadužen za Zapadni Balkan.


Kako nezvanično saznajemo: nedavno je među povrtarima iz leskovačkog kraja pokrenuta inicijativa da se uredi jedan proizvodni pogon na prostoru leskovačke „Zelene zone“ u kojem bi bila obuhvaćena proizvodnja kečapa i drugih prerađevina od paradajza i ostalog ranog povrća iz Leskovačkog kraja.

Povrtari dobijali savete poljoprivrednih stručnjaka

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom lokalne samouprave varoši na obali reke Jablanice i nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Ovom prilikom želeli smo da afirmišemo naš kraj i naše uzgajivače povrća koji su među vodećim u Srbiji“, naglasio je u susretu sa novinarima predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.


Prema našim saznanjima, u atarskom području opštine Lebane ove godine posađeno je oko 4 miliona sadnica paradajza. Očekivani prinos bio je oko 120 hiljada tona, međutim ovogodišnje loše vremenske prilike –  u početku kiše i poplave a kasnije i velika žega koja vlada leskovačkom kotlinom značajno su umanjili predviđeni rod paradajza.

Manifestacija je imala i naučno-savetodavni karakter. O „Prednosti i značaju udruživanja povrtara u zemljoradničke zadruge“ reč je pripala Nikoli Mihajloviću, predsedniku Zadružnog saveza Srbije.  Diplomirani inženjer Jelena Stojiljković, leskovački stručnjak iz oblasti ratarstva i povrtarstva,  zaposlena u Savetodavnoj stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu, povrtare je edukovala u vezi „Agrohemijske analize zemljišta i preporuke uzgajivačima“ . Lebanski povrtari saznali su nešto više o „Makro i mikro elementima u prihrani paradajza i njihovom uticaju na prirast i plodnost“ , zahvaljujući dr Saši Petroviću. Posetioci su uživali i u bogatom muzičkom programu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica