Nakon dva završena poziva za IPARD podneto 479 zahteva

Nakon dva završena poziva za IPARD podneto 479 zahteva

Nakon završetka prvog poziva za Meru 1 u okviru IPARD programa, u Upravi za agrarna plaćanja zavedeno je 479 zahteva. Od toga je 84 zahteva podneto za mehanizaciju na osnovu Prvog javnog poziva i 395 zahteva za traktore na osnovu Drugog javnog poziva.

Ilustracija: Nabavka novog traktora - © Pixabay

Iz Uprave za agrarna plaćanja, za Agromediju, rekli su da je broj zahteva u granicama očekivanog. Takođe, iskustva svih zemalja u sprovođenju IPARD programa pokazuju, da je na početku stepen korišćenja sredstava mali, „dok sistem ne profunkcioniše na pravi način“, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Osnovni razlog za ovakav odziv krije se u činjenici, da je ovaj vid finansiranja novina za naše poljoprivrednike, kada je reč o formi, načinu i postupku ostvarivanja prava na podsticaje. Očekivanja nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede su da će procenat uspešnosti zahteva i stepen iskorišćenosti sredstava biti veći od okolnih zemalja i proseka Evropske unije. Susedna Hrvatska je u prvom javnom pozivu imala 60 zahteva, a završila je sa iskorišćenjem od oko 82 procenta.

Iz ovog ministarstva podsećaju da je 26. februara: „stigla zvanična potvrda Evropske komisije, Generalnog direktorata za poljoprivredu (DG AGRI), Republici Srbiji, kojim se potvrđuje ispunjenost uslova za nesmetano sprovođenje IPARD II programa“. Sledi potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom, nakon čega će Sredstva iz IPARD Fonda biti isplaćivana. U Ministarstvu poljoprivrede navode da je ovom potvrdom, „zaokružen višegodišnji trud i zalaganje svih uključenih institucija“.

Ilustracija: Podsticaji u poljoprivredi - © Pixabay

U prvoj fazi IPARD3 program će se realizovati kroz dve mere Mera 1 (M1) – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava koja je namenjena fizičkim i pravnim licima, i Mera 3 (M3) – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva a koja je namenjena pravnim licima.

Kada poljoprivredni prozvođači mogu da očekuju novi poziv u okviru IPARD programa i o čemu će biti reči?


Za ovu godinu planirano je pet javnih poziva u okviru obe mere – M1 i M3. Pored dva javna poziva koja su raspisana i zatvorena, uskoro nas očekuje i javni poziv za Meru 3 Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, koja je namenjena pravnim licima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama za razvoj prerađivačkog sektora. Sredstva će biti namenjena nabavci opreme a na raspolaganju će biti 11.700.000 evra“.

Tokom letnjih meseci slede još dva javna poziva u okviru obe mere.

„Za izgradnju objekata, kupovinu nove opreme i mehanizacije uključujući traktore u okviru Mere 1, opredeljeno je 2.915.976.278 dinara. Za izgradnju objekata i kupovinu nove opreme u okviru Mere 3 opredeljeno je 2.675.912.833 dinar). Listom prihvatljivih investicija i troškova, koja je sastavni deo svakog pravilnika za sprovođenje IPARD mera definisane su investicije koje će biti predmet IPARD podsticaja. Takođe, svakim javnim pozivom biće precizirani prihvatljive investicije i troškovi“, rečeno je naš portal iz Uprave za agrarna plaćanja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica