Kako digitalne tehnologije menjaju poljoprivredu?

Kako digitalne tehnologije menjaju poljoprivredu?

Panel diskusija pod nazivom „Digitalizacija u poljoprivredi- razbijamo mitove“ održana je 3. decembra u Privrednoj komori Srbije. Diskusiju je vodio urednik portala Agromedia, Dejan Jovanović, a učesnici su pokušali u kratkim crtama da objasne na koje sve načine moderni digitalni sistemi menjaju poljoprivrednu proizvodnju. 

Telekom Srbija u okviru svog portfolija usluga nudi čitav niz različitih platformi i servisa koje mogu da koriste poljoprivredni prizvođači. Nova tehnologija bi trebalo da omogući da veliki broj senzora sa različitim funkcionalnostima od merenja količine svetlosti do merenja vlage koji su jeftini i pritom laki za ugradnju, mogu da se iskoriste za različite procese u poljoprivredi od setve do navodnjavanja pa do kontrole ulaska u objekte ili u njive“, izjavio je za Agromediju Milan Simić.

„Izuzetan doprinos tome daje internet promocija i promocija na raznim digitalnim kanalima i imamo nekoliko aplikacija za mobilne telefone koje takođe doprinose promociji i dovode goste na selo“, kaže Vladimir Ivanović.

 

Vladimir Ivanović © Agromedia

 

Član upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić je istakao da poljoprivrednici moraju da se prilagođavaju novim trendovima u proizvodnji kako bi opstali na tržištu.

„Sada je došlo vreme da više vremena moramo da provodimo van njive nego na samoj njivi, znači moramo da analiziramo šta ćemo i kada sejati, kada ćemo obrađivati zemlju, to vreme provodimo na internetu i kompjuteru, aplikacije nam pomažu da obavimo posao. Ko ne bude prihvatio nove tehnologije ostaće na nivou na kom je sada“, rekao je Jovica Jakšić.

Jedan od učesnika u panel diskusiji bio je i Predrag Nikić iz kompanije Knez Petrol.


„Naša kompanija dugi niz godina sarađuje sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima izdavanjem lojaliti kartica koje se lako dobijaju i omogućavaju popust na dizel gorivo i do 9 dinara što apsolutno nije zanemarljivo“, objasnio je Predrag Nikić.

 

Panel diskusija o digitalizaciji © Agromedia


 

Panelu su prisustvovali i učenici srednje poljoprivredne škole „Vasa Pelagić“ iz Kovina. Stevan Maksimović kaže da sve informacije koje pronalazi na internetu u vezi poljoprivredne proizvodnje prenosi ocu.


„Na primer donosim informacije kakva je berza, stanje cena, kvaliteta semena, đubriva i tako… Danas sam naučio da će u budućnosti biti puno senzora u poljoprivredi i da će proizvodnja biti lakša i sigurnija“, rekao je za Agromediju Stevan Maksimović.

Zbog ubrzanog rasta populacije dosadašnja dinamika razvoja neće biti dovoljna da zadovolji potrebe čovečanstva. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti broj stanovnika na Zemlji prevazići naše mogućnosti da se proizvede hrana za sve. Da bi odgovorili novim zahtevima potrebna je transformacija i potpuno novi pristup poljoprivredi. Digitalna tehnologija će omogućiti veću i lakšu proizvodnju.

Sagovornici:

Milan Simić MTS, Beograd

Vladimir Ivanović, portal Seoski turizam, Ljig

Žika Karaklajić, Brestovik

Jovica Jakšić, NAPS

Predrag Nikiić, Knez Petrol 

Stevan Maksimović, Bavanište

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica