Evropska komisija neće prodavati mleko u prahu iz svojih rezervi

Evropska komisija neće prodavati mleko u prahu iz svojih rezervi

Evropska komisija nije otkupljivala i skladištila tržišne viškove mleka u prahu još od septembra 2016. godine. Ipak, ove godine odlučila je da ne prodaje taj proizvod iz svojih rezervi.
 

Evropska komisija neće prodavati mleko u prahu - © Pixabay

Evropska komisija donela je odluku da ne prodaje mleko iz svojih rezervi, jer su ponuđene cene za ovaj proizvod bile niske.

Ponuđači su bili spremni da plate između 150 i 190 evra za 100 kilograma mleka u prahu, što je znatno ispod cene koja je nuđena na tenderu polovinom decembra prošle godine. Ona je tada iznosila 215 evra za 100 kilograma.
 

Koliko su biljne zamene za mleko zdravije od kravljeg?

U prodaji treba da se nađe kontigent mleka od oko 22.000 tone, koji je uskladišten pre 1. novembra 2015. godine. Reč je o 6% ukupnih količina mleka u prahu koje je dospelo u javna skladišta tokom 2015. i 2016. godine.

Kako je tržište mleka počelo da se stabilizuje, EU je odlučila da prodaje samo deo mleka u prahu. Takođe, ona nije otkupljivala i skladištila tržišne viškove još od septembra 2016. godine.
 

Juriš na mlekare

Sve veća proizvodnja A2 mleka


Odluku da ipak ne proda ovaj proizvod iz svojih skladišta Evropska komisija obrazlaže time da prodaja po nerealno niskim cenama ne dolazi u obzir, kao i da je njena uloga da povrati i očuva stabilnost na tržištu.

Novi tender za prodaju mleka biće otvoren 7. februara. 

Izvor: časopis Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica