Dugovanje poljoprivrednika za PIO iznosi 1,5 milijardi evra

Dugovanje poljoprivrednika za PIO iznosi 1,5 milijardi evra

Ministar poljoprivrede izjavio je juče da dugovanja poljoprivrednika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje iznose 184 milijarde dinara, ili 1,5 milijardi evra. Prema njegovim rečima problem je u tome, što 95% navedenih obaveza nije naplativo, prenosi Politika.

Ilustracija: Poljoprivredna proizvodnja - © Pixabay

Nedimović je na jučerašnjoj konferenciji Agrobiznis Srbije „Agrarna politika u 2018. godini” istakao da očekuje da će izmenama zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), do kraja ove godine, biti rešeni problemi u osiguranju poljoprivrednika.

Kako je rekao, u Srbiji se 370.000 lica vode kao poljoprivredni obveznici, od čega se čak 74.000 ne nalaze u sistemu, to jest, „ili su preminuli ili primaju penzije po drugom osnovu”.

Radimo na reformi, moramo da rešimo taj dug, ali i da napravimo sistem koji će biti održiv u budućnosti. Problem je što, kad se podvuče granica, svega 50.000 do 70.000 gazdinstava rade ekonomski isplativo da mogu da podmire te obaveze prema državi od oko 80.000 dinara godišnje “ rekao je Nedimović i ukazao da nije fer da svi oni imaju istu poljoprivrednu penziju, bez obzira na dužinu uplata u PIO, prenosi Politika.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.