Danas obeležavamo Svetski meteorološki dan

Danas obeležavamo Svetski meteorološki dan

Svetski meteorološki dan obeležava se u znak sećanja na 23. mart 1950. godine, kada je službeno osnovana Svetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija koja okuplja 185 članica.

U centru pažnje ove godine su okeani, i podsećanje na neraskidivu vezu ovog dela prirode sa vremenskim i klimatskim uslovima. Okeani pokrivaju 70% zemljine površine i ovo je samo jedan od razloga zbog kog vredi govoriti o njima i njihovom uticaju na celokupan život na Zemlji.

Iz UN navode da je upravo ova neraskidiva veza važna karika u razumevanju uticaja klimatskih promena, na osnovu koje će članovi organizacije učvrstiti sposobnost da čuvaju živote i imovinu, smanjuju rizik od katastrofe i doprineti održivosti ekonomije.

Sve klimatske promene utiču i na poljoprivredu, zahtevajući od poljoprivrednih proizvođača adaptacije u kratkim vremenskim periodima.

Problem je daleko složeniji kada se uključe i promene u pogledu dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja. Tokom poslednjih godina mnogobrojne aktivne materije i preparati su ukinuti. Time je došlo do otežane borbe protiv organizama koji utiču na efikasnost proizvodnje, koji usled porasta temperaturnih ekstrema svake godine formiraju sve više generacija.

Više o ovom i sličnim problemima čitajte svakog dana na AGROmedia.rs, uključujući i savete i iskustva stručnjaka na pomenutu temu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica